I mitt förra inlägg ställer jag frågan Är det klickerträning som metod som håller sina utövare ifrån tävlingsbanorna? Jag hoppas att alla förstod att jag svarade nej på den frågan. Nej men med ett stort MEN… MEN vi måste tänka på några saker och vi måste sätta ord på dem och vi måste praktisera dem.

Jag har sagt det 100 gånger och säger det gärna en gång till: Ja, du kan träna dåligt med vilken metod som helst, även klickerträning :). Så nej skyll inte metoden på att man inte får resultat, nej då. Inte i grunden.

Men jag håller inte med om det Morten skriver, jo förresten jag håller med det mesta :) men inte just detta: Att ”den enda principiella skillnaden  mellan klickerträning och andra metoder är på stadiet när man tränar in övningar rent tekniskt”.  I teorin kanske! Men det ÄR inte så i praktiken! Jag är rädd för att vi missar något när vi talar om metoden – och det påverkar hur vi och andra praktiserar den!

Vi* utger oss ju för att ”sälja” ett koncept! Klickerträning som metod. Jag hävdar att många (fler än vad som hade behövts) fastnar på någon slags grundnivå och har svårt att komma vidare och JA det beror ofta på mindre bra träning, det är inte i grunden metodens fel, men HUR DEN BESKRIVS och delvis praktiseras av oss – instruktörer och erfarna utövare – bidrar till det.

När jag ser mig omkring bland mina många träningskompisar och när jag tittar på mig själv och min träning, alla elever jag mött så är det några teman som ständigt återkommer.

Vi MÅSTE tala om  ”klickersjukorna” för dessa ”trender” vill säga något till oss! Vågar vi lyssna?

 

* Vilka menar jag när jag skriver vi? Hm, erfarna klickertränare och instruktörer, tror jag.