Sitter på tåget hem från Kungsör, där jag och Jenny hängt i helgen för att förkovra oss inom hundträning. Maria Brandel bjöd in till clinic med fem otroligt spännande hundtränare: Siv Svendsen, Carin Bengtsson, Kjellaug Selsaas , Synnøve Matre och Towa Lindh.

Bättre kan det väl nästan inte bli. Luften var tung av alla medaljer som skramlade ;). Siv, 2:a i NM i lydnad, 1:a i mondioring i Nordiska Mästerskapen, Carin 2:a i SM i lydnad (en av mina favoriter 2013) och hög placering på VM (tror det var 6:a men är ej säker) och typ ett av Sveriges bästa lydnadsekipage, Kjellaug som vunnit TVÅ (!) VM i lydnad (med mor och dotter), Synnöve som vunnit NM, Towa som hade så mångaplaceringar i de stora mästerskapen (IPO, skydd, lydnad, bruks) så jag inte ens hann räkna dem … hon vann i alla fall SM i skydd tre år i rad …

Ni fattar: Sjukt mycket kunskap förmedlades denna helg och jag är både korvstoppad och full av inspiration och träningslust.

Nu tänkte jag berätta om lördagen då Siv och Carin föreläste.

Siv2

Siv är den bästa hundföreläsare jag vet! Hon har humor, kunskap, klokskap, kreativa idéer och är en säker och spännande föreläsare. Perfekta kombinationer.

Siv3

Denna gång hade hon inga clinicekipage utan visade sina övningar med sin egen hund Vips och hunden App.

Och även om jag vid det här laget kan Sivs träningsfilosofi i sömnen så tycker jag det är lika kul att lyssna på henne varje gång. Och jag hittar något att ta med mig till min tärning varje gång. Så även denna gång.

_MG_4984

 

Sivs devis är ”med rätt få övningar kan man få till mycket”. Det enda du behöver för att kunna träna alla delar som krävs för att komma till eliten är enligt Siv fem övningar:

  • Klara – färdiga – gå
  • Stolen
  • Bytaleken
  • Indianen
  • Varsågod

 

Siv ägnade sin 2,5 timmar långa föreläsning till att gå igenom olika steg i övningarna ovan och att beskriva hur alla elitmomenten kan tränas utifrån de här övningarna med tillägget att det finns två smarta grundövningar som hon också använder: Omvänt lockande och klossen.

Det är allt som behövs! :)

siv5

Sivs motto har ju länge varit att ”det ska vara kul att träna hund”. Och det är mycket lek i Sivs träning – och mycket skratt. Och även om känslan är viktig så betyder det inte att hon slarvar med detaljerna, absolut inte. Genom leken och lekfulla övningar visar hon hur hon detaljtränar på hög nivå.

Hon använder leken som både bensin (att få hunden i rätt känsla inför ett utförande av tex ett moment) och som belöning. Hon börjar direkt med en liten valp att forma grunder som behövs i eliten genom leken.

Härliga, duktiga Siv! Du är en sann inspirationskälla.

siv4

 

Efter lunchpaus var det dags för en ny bekantskap: Carin Bengtsson. Carin känns som en sällsynt och mycket spännande fågel i hundvärlden. Jag måste säga att det var länge sedan jag fick en sådan kick av att lyssna på en hundtränare och det var länge sedan jag fick så mycket att tänka på kring min egen träning!

Jag såg Carin och hennes border collie Lyxa första gången på SM 2013. Jag vet att jag skrev i bloggen att jag verkligen gillade ekipaget och sedan har jag haft ett litet öga på dem när jag har haft tillfälle. 2013 var Carin och Lyxas andra SM och hon kom tvåa. De är med i landslaget. Tränat hund har hon gjort sedan 2007… Otroligt imponerande!

Carin SM

 

Carin höll en rent teoretisk föreläsning som var SUPERintressant. Maria Brandel talade om Carin som ”hundvärldens Gunde” ;) och jag förstår varför. Carin är otroligt målinriktad. Inget – och då menar jag INGET – lämnas åt slumpen.

Karin3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Carin delade med sig av sina grundvärderingar i hundträningen. Bland annat miljötränar Carin massor. Hon åker runt på mässor och tävlingar och tränar i miljön. Det beskriver hon som en viktigt grund för att skapa rätt förutsättningar för hunden att klara av att utföra sina uppgifter på tävlingar framöver.  Hon tränar framför allt för träning, inte för tävling. 2013 hade hon 252 dokumenterade träningstillfällen och bara ett fåtal tävlingar. Det låter som många träningspass men ändå tänker Carin på kvalitet och inte kvantitet.

Vidare berättade Carin att av de beteenden som hon lärt Lyxa upp till elitlydnaden är 95 procent fångade. Det vill säga Lyxa har fått erbjuda dem frivilligt och Carin har fångat det hon vill ha. Hon berättade också att det är superviktigt att Lyxa och hon är ett team och att rollfördelningen är att Lyxa bestämmer och Carin vägleder.

Carin, som är civilekonom, presenterade sin ”resa” som ligger som en grund i all hennes träning som hon kallade ”En kul resa” som består av fem hållplatser:

Vision
Strategi
Mål
Målbild
Aktivitetsplan

Hon gick metodiskt igenom varje del och hur hon arbetar med den. Carin beskrev också hur hon arbetar med olika metoder eller strategier, både egna och etablerade metoder som används inom organisationsutveckling.

KArin 4KArin 4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jag tänker bara återge några av alla bitar hon talade om – några av de som fångade mitt intresse lite extra mycket. Carin kommer från en företagsvärld där hon arbetar med målstyrning i kubik. Hon har lånat med sig det tänket in i hundtärningen och omsatt det på ett häpnadsväckande imponerande sätt.

Jag har jobbat med organisationsutveckling i ungefär 15 år och därför är hennes termer och tänk till stor del som att vara ”hemma på min gata”. Så när hon presenterade att hon använder (den i min värld välkända och etablerade metoden) SWOT-analys som metod så blev jag generad. VARFÖR har jag inte täkt på att SWOTTA min hundträning?!?

NU ska det göras kan jag säga.

Här kommer MIN förklaring av vad en SWOT är innan vi går vidare i Carins föredrag:

En SWOT är en analys av (oftast en organisations) styrkor och svagheter, möjligheter och hinder. S står för Strength (styrkor), W för Weakness (svagheter), O för Opportunity (möjligheter), T för Threats (hot). Man brukar dessutom dela upp dem i externa hot och möjligheter och interna styrkor och svagheter. Det innebära kort att de interna styrkorna och svagheterna är sådant som du själv kan styra över. Medan de externa möjligheterna och hoten är sådant som du inte kan styra över i samma utsträckning. (Du kan bara styra över hur du själv reagerar eller agerar när de ”drabbar” dig.) I en organisation som gör en SWOT över till exempel ”läget just nu” kan en styrka vara ”engagerade och kompetenta medarbetare” och en svaghet ”gränslösa arbetstider som riskerar bränna ut oss”.  En möjlighet kan vara ”om det blir en ny regering nu så får vår verksamhet mer pengar” (ganska svårt att styra ett regeringsskifte) och ett hot ”om vi inte får en ny regering får vi mindre pengar och behöver skära ner”. Utifrån SWOTTEN görs sedan en handlingsplan för att ta till vara och utveckla styrkor och möjligheter och möta hot och svagheter så att de i bästa fall kan bli till styrkor eller att man i alla fall är förberedd inför det som eventuellt kan hända.

Du kan så klart göra en SWOT på lite allt möjligt; ditt liv, ditt jobb, din relation, din hundträning.

swot

 

 

Carin använder den till att göra en analys på henne och Lyxa som team men även på enskilda moment. Hon låter sedan SWOTTEN vara ett underlag för att fastställa mål för träningen. Hon jobbar även med målbilder som är en förutsättning för att kunna uppnå målen. Dels visualiserar hon målbilden – som att målet redan vore uppnått. Dels planerar hon för hur hon ska uppnå målbilden genom att ha olika strategier, taktiker, metoder och upplägg. Och så utvärderar hon. Det är i utvärderingen (och analysen) det största lärandet sker.

 

Men hur håller hon då reda på allt det här??? Jo, Carin är givetvis ett excelproffs. (Elsa – du hade ÄLSKAT detta!!! ;)) Hon hade inför denna föreläsning gjort ett exempel på dirigeringsapporteringsträning över ett år. Med färgkoder som värderar utfalllet i förhållande till planen och med diagram som visar andelen procent hon tränat detaljer, helhet kedja och så vidare.

Excel

 

 

 

 

Det vi andra vanliga dödliga ”känner” att vi har tränat på ungefär, tror vi, VET Carin. ;)

 

 

Carin sa så mycket intressant och klokt att jag bara kan återge en bråkdel men några saker som jag skrivit upp med utropstecken i min bok är:

”Jag gjorde ett långt lydnadsuppehåll för jag tyckte det gick för snabbt och Lyxa var för ung.”

”Sätt inte för höga mål – då blir du nedslagen.”

”Ett mål utan en plan är bara en dröm.”

” … en mental strategi jag har är att JAG måste vara medveten om hur JAG reagerar i olika situationer.”

”Ingenting är omöjligt.”

Jag frågade Carin hur hon hanterar prestationsångest (även om jag redan anade svaret): Hon får (naturligtvis) inte prestationsångest. Hon bryr sig inte heller om poängen hon får på en tävling. Hon mäter bara sina prestationer mot sina egna mål. Hon läser alltid domarnas kommentarer för att se vad de kommenterar och om det är något hon kan behöva tänka på men poängen är ointressanta. Även om hon får en tia så spelar det ingen roll – huvudsaken är hennes värdering av utförandet.

_MG_5115

 

 

 

 

 

 

 

Ni fattar va? SUPERintressant är ordet.

Som sagt, det här var en av de roligaste och på ett sätt galnaste hundföreläsningar jag varit på. (Galen bara för att jag aldrig träffat en person inom hundträningen som är så strukturerad, planerad och målinriktad.) Jag fick OTROLIGT mycket att tänka på kring inte minst min utvärdering och mina analyser. Jag fick bekräftelse på att jag intuitivt gör en del av detta redan MEN är inte ens i närheten av det välplanerade, strategiska tänk som Carin har. Så är jag också urkass på excel. ;) Och jag tror inte att detta tänk hade passat mig fullt ut helt och hållet men jag kommer definitiv ta in valda delar i min träning! SÅ inspirerande!

Ett helt klart väldigt oväntat resultat av den här dagen är att jag kände att jag omedelbart måste åka hem och gå en grundkurs i excel.

:)

carin sm2