Tack för tipsen på snabba gripanden som jag fått!

Jag tänker att ni alla ska få ta del av dem och så får var och en värdera om ni tycker det kan vara intressant för er.

En stor del av tipsen handlar om att utnyttja fart och aktivitet, det vill säga antingen vill hunden väldigt gärna komma ut fort till apporten och griper då även snabbt, eller så vill den efter att ha gripit springa mot föraren väldigt fort. Det snabba gripandet kommer så att säga på köpet.

Tipsen:
– Konkurrera om apporten. Om inte du räcker som konkurrens så släpp din andra hund, den som hinner först får den dvs om de inte börjar slåss… Detta gjorde Susanne med sin kelpie Lia och fick på köpet en hund som grep väldigt fort (förutom att springa ut fort).

-Klick och stick. När hunden griper klickar du och springer allt vad du kan åt andra hållet (med belöningen) och hunden kommer då att skynda sig att gripa och vända upp eftersom den vill ha belöningen. Siv har gjort så med sina vovvar.

– Träna gripandet nära först. Träna upp farten i gripandet när han sitter nära. Låt det kosta om han inte griper med fart och intensitet, dvs negativt straff. Gudrun har gjort så med sin hund och fått väldigt bra resultat.

– Träna upp farten med andra grejer först. Om han griper annat fortare än träapporten, träna med andra grejer och blanda plötsligt in apporten ibland så det snabba gripandet överförs till den. Ann har gjort så med bra resultat.

– Sätt ett snöre i apporten och dra den bort ifrån honom när han ska ta den. Tips från Madelene.

Alla tipsen skulle kunna funka, ja bevisligen kan de det eftersom de som gett tipsen lyckats med dem :). Men jag menar för mig och för min hund. Det som jag redan är inne på är fram för allt Sivs förslag och lite Anns – fast det var mest när Totte var valp som jag presenterade olika material, jag brydde mig inte om snabbheten då.

Men Susannes förslag gjorde mig lite nyfiken eftersom detta ju var precis vad som hände och som jag skrev om i mitt inlägg – att Totte rusade ut ur buren och snodde apporten från Dacke i en himla fart. Det enda jobbiga med denna idé är att det finns en viss skaderisk då Dacke är så stor (och för andra kan det säkert finnas en slagsmålsrisk). Men Totte är väldigt van vid att hålla undan från Dacke och jag kan rigga situationen så att Dacke inte får så  mycket fart.

Så jag gick ut och provade detta och det ökade farten ut och farten i gripandet ordentligt de två gånger jag körde. Men även Sivs metod funkar om jag gör det när Totte är väldigt pigg, är han lite trött så tar han förvisso apporten ganska snabbt men han trippar sedan iväg till sin filt med den… :)

Jag har ju jobbat jättemycket med att han ska attackgripa leksaken och oftast funkar det men ibland har det funkat så där. Kanske, kanske har det med hans öron- och halsinfektioner att göra, jag kan inte rikitgt förklara den ojämnhet som han uppvisat annars. I början när jag tränade gripandet av apporten så var det attacklek blandat med att gripa apporten som gällde. Det gick framåt men det var svårt! Tunga träföremål är inte riktigt hans grej.

Tipset med att sätta den i ett snöre är jag lite tveksam till för Tottes del, av den enkla anledningen att han först och främst använder tassarna när vi leker jaktlekar på marken. Och det vill jag ju inte ha fram här.

Jag tänker nog prova Gudruns tips men jag tänker inte blanda in apporten i det, utan börja med någon gummileksak först. Jag är ju alltid sådan att jag försöker så länge jag kan med positiv förtärkning och positiv laddning av något innan jag börjar med negativt straff. Det passar mig bäst.

Det konstiga är att Totte verkar vara otroligt förtjust i sin apport när han väl fått den i munnen! Men innan, om jag står helt stilla och håller fram den, så kan han nästan vända bort huvudet… Då blir det ju knappast någon förlust om jag tar bort den heller. ”Skönt att slippa den” liksom. Så vill jag ju inte ha det. Så han måste ju förstå att det är något annat han går miste om (belöningen) i så fall.

Jag har också funderat på om jag ska ha en apport i fickan som jag trollar fram när jag kommer hem. Då är Totte nämligen väldigt yster och glad och kastar sig alltid över en sko som han bär i väg. Jag kan ju byta ut skorna i skohyllan mot apporter kanske…

Men nu ska jag köra några klick och stick, några tävla om apporten och fortsätta med att attackera leksaker och apporter på nära håll. Så får jag se om det ger resultat.

Jag ska ta upp det med Mona nästa gång jag åker dit också, behöver någon som tittar på det jag gör, känns det som.