Ibland ska man bara hålla fast vid det man gör och bara köra på utan att krångla till det.

För en vecka sedan slutade rutan att fungera när jag tävlingstränade. Jag trodde kanske  att det hade med tävlingsträningen att göra och att jag bara behövde mängdträna rutan i olika miljöer för att lösa problemet.

Så i dag tränade jag tillsammans med Jenny och Vixhen. Och eländet fortsatte . Jag försökte belöna för att han sprang mot rutan men han gjorde flera fel och sprang till en kon, eller till och med utanför.

Jag försökte då att bli övertydlig i den inställningsritual som jag har börjat införa när vi ställer upp för att göra rutan. Den innebär att jag pekar med handen vid hans nos och säger ”ser du den”. Därefter får han springa ut till rutan. ”Ser du den” är alltså inte kommando för att han ska springa, utan kommando för att han ska titta, tillsammans med mitt handtecken.

När vi vid ett tillfälle flyttade rutan så sprang han 90 grader åt vänster och var inte ens i närheten av rutan. Då var det dags för en stubbövning. Det innebär att man sitter på en stubbe och tänker – med andra ord den viktigaste delen av träningspasset.

”Du kanske måste öva dirigering” säger Jenny. Mmm, det kan hon förvisso ha rätt i men när jag sänder ut honom i uppletande eller sök så är det aldrig några problem, invänder jag. Han springer dit jag pekar innan näsarbetet tar vid.

Tystnad, fundering. Nya förslag, vi resonerar. Så säger Jenny ” men han kanske förknippar din handsignal med att han ska använda näsan och leta upp någonting”.

Alltså, går det att överskatta bra träningskompisar? Huvudet på spiken! När använder jag handsignal? Jo ALLTID vid olika former av näsarbete.

Bort med (den rätt så nyinförda) handsignalen, prova igen. Denna gång bara med verbalt kommando. Jag springer runt rutan och skickar gång på gång från olika håll och olika avstånd. Dacke springer rakt och fint in i rutan! Det är klockrent.

Sedan är det en helt annan sak att vi behöver träna dirigering men varför blanda in det här när han uppenbarligen fattar grejen ändå? Vi behöver även fortsätta att generalisera rutan – det vill säga träna den i olika miljöer. Men bort med onödiga visuella signaler!

Det enkla är ofta det geniala, det är min devis. Varför krångla till det när man inte behöver?

Jag ska snart skriva om hur min träning av rutan gått till sedan jag började träna in den. Jag har gjort några olika grejer. Fortsättning följer med andra ord…