Det finns några ”sjukor” som klickertränare verkar drabbas kollektivt av och en av de värsta åkommorna är att vi pillar med grundfärdigheter i EEEEEEEEvigheter och alltid frivilligt, frivilligt, frivilligt. Vi blir liksom aldrig nöjda och eftersom det står i ”bibeln” att man ska sätta på kommando när momentet är så bra som vi vill ha det så sätter vi aldrig på kommando…

Klickerträning är faktiskt en ganska ny träningsform och den är under ständig utveckling och jag tror att Morten och Cecilie som skrivit boken är de första att säga att den kunskap som de hade när boken skrev säkert är delvis annorlunda ut om bara några år. Om man lyssnar på Morten så säger han ju nu att det är viktigt att inte vänta för länge med att börja sätta på kommando på ett beteende.

Nu i helgen har vi tredje helgen av fyra på Canis klickertränarutbildning 2009 och då är temat stimuluskontroll, det vill säga att sätta på och kvalitetssäkra kommandon. Det härliga gänget som går årets kurs jobbar som små illrar med uppgiften och de avancerar i stadig takt men banne mig om inte mer eller mindre hela gänget faktiskt också har varit drabbade av den här åkomman ;-).

And guess what? Vem leder ligan tror ni? Just det. Nu är Totte fem månader och hur många kommandon har vi tror ni?

Inga. Om inte hans namn räknas och det kommer han på inkallning på så det kan vi i och för sig räkna…
Det är ju så kuuuul och läääätt med de frivilliga beteendena!

Jag har försökt träna lite, lite men Totte verkar inte riktig fatta galoppen. (Men som sagt om man tränar väldigt lite så kan man inte förvänta sig några resultat…) Dacke däremot har väldigt lätt för att lära sig nya kommandon. Är det för att han är en cross over-hund som lärde sig rätt många kommandon innan han blev ”ren” klickerhund i ettårsåldern? Eller är det bara för att han är gammal och klok och världens smartaste rottweiler?

I slutet av nästa vecka ska jag ha två kommandon som jag kan generalisera till nya situationer; det vill säga Totte ska utföra de i olika situationer och olika miljöer. Jag återkommer i ämnet!