Roliga, roliga Totte!

Sedan vi började träna frambensfjärren på en planka på mattan i vardagsrummet så sitter han på nämnda matta och blåstirrar på burken med hundgodis, som står på köksbänken. Gärna ackompanjerat med ett litet uppfodrande pip.

godis

Det är spännande att göra detta med Totte för det märks SÅ tydligt vad jag gjort olika i träningen av Tassla och Totte. Jag gör rätt olika omvänt lockande till exempel. Jag har låtit Totte äta direkt ur OL-handen UTAN att först ge en signal, tex ”varsågod”. Det gör ju att han emellanåt försöker kasta sig över handen med godis. ;) Dessutom håller han på och buffar och slickar på den. Jag har inte heller ”puttat” honom bakåt särskilt mycket med godishanden, så när jag försöker göra det så sitter han bara kvar i samma läge. Eventuellt har jag också haft en otydlighet kring vad öppen och stängd hand betyder.

Med Tassla har jag haft tydligare kriterier. Öppen hand betyder bara ”forsätt jobba” medan stängd hand betyder att ”det där var fel”. Hon får bara ta godis på signal, dessutom tar jag ofta det med den andra handen och ger det till henne. Jag kan trycka godiset upp mot nosen på henne men hon bara lutar sig bakåt.

Igår körde jag Tottes och mitt andra träningspass.  Jag har provat en gång förut att göra skiftet sitt-stå-sitt. Det skiftet verkar vara lätt för Totte, det som jag trodde han skulle ha svårt för. Däremot trodde jag att ligg från sitt skulle vara hyfsat lätt men det verkade HELT omöjligt. Försökte göra ligg från stå bara för att  få in rörelsen och tanken att man kan lägga sig ner med frambenen hyfsat stilla och det gick liiite lättare men även det var svårt! Ligg från stå! Borde ju bara vara att fälla sig bakåt. :)

Men då får man ju betänka att i fem år har rörelsen att lägga sig varit att kasta sig ner med en smäll i backen, inga låsta framben där inte. Så jag får helt enkelt hitta ett sätt att hitta rörelsen. Vilket jag försökte i film två nedan.

 

Så här tidigt i träningen så försöker jag mest testa vad som funkar och hur hunden reagerar på mina olika ”idéer”. Jag kikar på vad som verkar naturligt och lätt för hunden och jag försöker på olika sätt (helst locka) får fram den rörelse, eller BÖRJAN av den som jag sedan vill ha. Och så försöker jag tänka LUGN. Man ser på Totte hur han flyger upp från ligg när jag säger ”kom”. Det är egentligen bättre att dra upp honom lugnt med en godis i detta läget, eftersom det jag tränade på var att lägga sig. I det första filmen tränar jag däremot på både att resa sig och sätta sig samtidig, eftersom han har hyfsat lätt för båda.

Jag tänker hitta ett sätt att få honom att fälla sig från stå, utan att röra framtassarna, innan jag ger mig på att lägga sig från sitt. Känns som att den förstnämnda rörelsen kan hjälpa den andra.

PERFEKT vinterprojekt! :)