Idag tror jag att jag löste ett vittringsproblem!

Tassla markerar ju rätt pinne varje gång och hon har inga problem med att jag lägger på avstånd och jag tror inte det kommer bli något som helst problem med fart in eller ut. Som jag sagt förut: Fart blir nog aldrig ett problem med den här hunden (för långsam fart alltså).

Nej, det som jag inte riktigt har kunnat knäcka har varit att hon ska markera rätt pinne allra första gången. Jag har försökt tänka lugn och ro, att starta nära, jag har försökt att lägga pinnen med doft först fler gånger – och det sistnämnda tyckte jag fick lite resultat på men det blev inte helt bra.

Sist vi tränade  så noterade AK att Tassla verkade vara upptagen med att tugga och svälja godiset som ligger i den lilla skålen som jag har placerad i början av pinnraden, medan hon springer över de första två pinnarna – sedan satte hon på nosen ordentligt. AK:s idé var att jag skulle ställa skålen mkt längre från första pinnen så Tassla hann tugga och svälja till hon kom fram till den.

Jag provad det men troligen har jag avinlärt att slå på nosen direkt ett tag nu så det hjälpte inte helt. Så då funderade jag lite till och sedan bestämde jag mig för att prova med negativt straff. Jag la doften på första pinnen tre gånger i rad. Hon fick inte söka vidare om hon inte nosade (och markerade) första pinnen. Jag bröt bara helt lugnt med att säga hennes namn och sätta en godisbit framför nosen på henne (som hon inte fick) och ledde henne bort från pinnarna. Efter en kort paus fick hon göra om.

Två gånger i rad bröt jag henne för att hon inte nosade. Tredje gången markerade hon direkt och jag belönade storstilat. Fjärde gången likadant, rätt pinne igen. Så då la jag pinnen med doft som andra pinne. Tassla nitade naturligtvis på den första men när ingen belöning eller reaktion från mig kom så satte hon på näsan, nosade på den första och den andra och markerade rätt.

Sedan skiftade jag med att ha doften på första (ofta) och på andra (inte lika ofta) och fick resultatet att hon började dofta väldigt noga  på första pinnen innan hon fortsatte. Jag hade dessutom skålen en bit ifrån och tog även bort den några gånger. När jag tog bort den så sprang hon ändå åt det håll där skålen varit och började nosa redan där. Jag tänker att det nog försvinner i takt med att jag tar bort skålen och hur som helst så är det ju rätt tanke att slå på näsan tidigt men hon ska ju inte leta godis innan övningen, det blir det inga bra poäng för.

TYPISKT nog så filmade jag inte! Jag tänkte innan att ”jag kan inte filma precis allt jag gör” men nu ångrar jag ju det förstås. Ska filma nästa gång och se om effekten är densamma.

Detta att lägga in ett negativt straff i träningen här skulle jag ALDRIG någonsin gjort om jag inte visste att vi har 100-TALS BRA repetitioner bakom oss OCH för att jag vet att vittringen som aktivitet är OTROLIGT HÖGT värderad för Tassla. Hon får inte bli belastad eller nedslagen ens en promille utan jag vill bara att hon ska tänka till för att lösa problemet på ett annat sätt.

Hon jobbade jättefint och koncentrerat så det visade sig denna gång vara ett smart drag, men man bör vara väldigt försiktigt och ha tänkt igenom en sådan träning  NOGA innan man provar, vill jag bara tillägga. Det blir väldigt lätt ett positivt straff istället och det vill jag inte ägna mig åt överhuvudtaget i min träning. Nummer ett är att hunden ALLTID ska tycka att träningen är kul.