Den senaste veckan har jag experimenterat lite med skiftena i fjärren. Jag har fortfarande inte helt bestämt mig för hur de ska se ut, utan testar lite för att se vad jag kan få fram.

Plus att jag undviker lite att ta tag i fjärrträningen för jag tycker den är svår. Extra svårt blir det förstås att träna något som man inte vet riktigt hur man vill ha det… ;)

Hur som helst så har jag shejpat en hel del, mer än vad jag hitintills gjort och fram för allt nästan enbart shejping. Jag har inte varvat med stimuluskontrollträning eller stadgeträning. Tidigare har nog min träning varit mer av den varan och mindre av frivilliga beteenden.

Och HOPPSAN vad den här obalansen, under relativt få dagar, gjorde konstigheter med vår träning i går!

Det jag fram för allt shejpat på sistone har varit att få fram snygga upphopp från ligg till sitt. Jag har testat att göra på flera olika sätt innan jag slutligen hittade det som var bäst; att använda handtarget som hon hoppar upp mot.

I går var vi och tränade inomhus  med en grupp andra klickertränare som har tävlingsambitioner och där började vi med gruppmomenten sitt och ligg i grupp. Tassla har bara gjort sitt i grupp två gånger och platsliggning tre gånger – ihop med andra. Och vi har tränat det pyttelite hemma. Men det har ändå gått bra. Hon sitter eller ligger, typ. Hon är ju rätt bra på stadga för det är ju det jag tränat mest i jakten.

Men! I går var den som bortblåst. Upp, ner, upp, ner, upp, ner… I alla situationer där hon antingen skulle sitta ( det är ju rätt många) eller ligga så bytte hon blixtsnabbt position. SÅ komiskt! Så fort det gick att få en hyfsat stadig hund helt ostadig! Jag fick knappt det omvända lockandet att fungera ens.

Hm, bäst att variera träningen lite mer de närmsta dagarna tror jag bestämt. ;) För jag behöver fortsätta med shejpingen av upphoppet, det är inte alls färdigt.

Jag ska också backa rejält i sitt och plats-träningen och lägga Tassla i vardagsrummet med Totte, en gång per dag nästkommande vecka, så att hon får en chans att lära sig vad det där faktiskt går ut på.

Annan viktig information från gårdagens träning:

1, VÄRM UPP ordentligt innan jag går ut och försöker göra en lång, svår kedja på en ny plats.  Annars börjar den här damen nosa i backen och tappa fokus (nytt beteende, kan det delvis bero på löp?). Gårdagens fina, fokuserad fotgående var inledningsvis som bortblåst.

2, Träna inte två långa, intensiva pass två dagar i rad, utan låt henne vila emellan. Hon är faktiskt fortfarande en väldigt ung hund. Jag har dessutom inte outtömligt med energi.

3, Sänk kriterierna omedelbart om jag märker att hon är störd av situationen (oavsett orsak) så hon får mycket information om vad som är rätt och klarar lösa uppgiften. Gör andra saker; lek och busa.

Over and out.