Idag tog jag Trassel under ena armen och bästa leksakerna och rutankonerna under andra och gick till träningsplanen som jag har i närheten.

Tanken var att börja träna rutan med henne, det har jag nämligen inte påbörjat. Tassla försökte använda konerna till att springa runt ”around” fast att vi aldrig tränat det på koner :0). Jag försökte bara shejpa henne att springa rakt igenom rutan men så kom jag på att jag ju faktiskt aldrig shejpat henne att springa rakt ut från mig – bara när hon ska springa runt något. Så den grundfärdigheten måste jag ta fram först. Kul träning, det gör vi en annan dag.

Jag gick över till att träna med target i rutans bakre del. Smartcockern behövde inte många repetitioner innan jag kunde ta bort targeten emellanåt och belöna när hon var i bakre delen av rutan. Jag varierade avståndet som jag skickade henne på och var som längst tre meter från rutan. Tassla tyckte det var galet kul och sprang som en tok, kamplekte som en tok och jagade bollen som en tok. Så det var en rätt hyfsad rutanträningpremiär även om jag egentligen kom att träna på två saker samtidigt eftersom det blev inslag av fart. Hon är helt klar medveten om ”rummet” som rutan är, det är märkligt hur vissa hundar verkar fatta det väldigt fort.

Efter detta tränade vi fotgåendet och jag är så nöjd med hur det har utvecklats. Hon går fortfarande lite långt ifrån mig ibland men åh så fint hon håller fokus och hon har kommit fram lite från sin smygande position bakom mig och svängarna är väldigt fina. Helt om till höger från gång är lite svår, hon svänger ut med baken lite och hamnar lite långt ut men rätar i alla fall upp sig fort igen. Vi kunde gå rätt långt idag också, med flera svängar och halter! Framsteg! Men jag behöver dock antingen filma eller ha någon som tittar för det är svårt att bedöma det här själv helt och hållet. Men känslan var fin!

Dessutom var jag grymt nöjd med hur hon efter en lång stund av full galopp och häftig lek bara kunde byta till lugnt fotgående med bara ett par minuters paus emellan!

Sedan tränade jag ingångar med fart och även här har vi avancerat rejält. Jag gjorde först en på tre meters avstånd och den gick jättebra, hon svängde upp precis i rätt position och satte sig helt rakt. Därefter gjorde jag först en på tio meter och sedan en på tjugo. Och de gick helt fantastiskt bra! Har aldrig gått så bra faktiskt. Hon springer ju fruktansvärt fort så det kan inte vara helt lätt att få till en ingång efter den farten. Det blev grymt bra belöningar på den prestationen, ojoj vad bra!

Slutligen tränade vi lite ligg under gång, något som vi tränat minimalt. Först gjorde jag några frivilliga lägganden framför mig, sedan under kommando. Därefter försökte jag göra dem på kommando vid sidan men det tyckte Tassla var att gå för fort fram för hon lade sig inte överhuvudtaget. Jag gjorde istället så att jag gick långsammare baklänges och började väldig lugnt gå framåt och mitt när hon var i svängen för att följa mig sa jag ligg. Det gick bra och efter några sådana repetitioner så lade hon sig även vid min sida. Så det där ska vi bara träna mer på.

Nå, vad glömde jag då träna detta härliga träningpass? Just det! Kedjor. Hur går detta till? Är jag dum i huvudet eller? I morgon ska vi träffa Jenny och Vixhen och då ska jag träna kedjor minst en tredjedel av tiden. Jag lovar!

Dessutom så ska jag ta tag i träningen av platsliggning som jag inte heller har påbörjat (det börjar jag med inomhus) och så ska vi få till ett ställande också. Jag är så kluven när det gäller stå. Jag har börjat med hoppstå men jag vet inte om jag vill ha det. Jag är inte nöjd med hur det blivit med Totte. Ska ta mig en funderar på det och återkommer i ärendet.

En annan sak som jag märkte idag var att Tassla var ganska störningskänslig. Det brukar hon inte vara. Men jag har helt klart försummat miljöträningen på sistone, jag måste ut och träna på olika platser mer. Och hon är äldre och mer utåtriktad, det bidrar säkert. Men trots det så gick träningen verkligen kanon! SuperTrassel!