Häromdagen funderade jag över vilka moment inom lydnaden, från klass 1 till och med klass 3, som jag egentligen påbörjat träna och inte. Samt hur långt jag kommit i de som jag påbörjat.

Det enda rätta var att göra en lista. Jag älskar listor ;O). Men det är risk för världens tråkigaste blogginlägg nu, obs obs! Möjligen kan du som också tränar lydnad bli inspirerad att göra samma – för det gav faktiskt en riktigt bra överblick och för min del var det väldigt uppmuntrande.

Det enda jag inte alls påbörjat av samtliga moment i klass 1 till och med klass 3 är:

Tandvisning (I)
Platsliggning med dold förare (III)
Sändande till ruta 25 meter (III)
Apportering med hopp (III)

Lydnaden är ju så uppbyggd att de flesta moment återkommer i någon form i nästa klass – bara svårare. Så eliten innehåller ju egentligen inte så mycket helt nytt – utan handlar om längre avstånd, längre tid, med störning, mer exakta detaljer, bättre uthållighet och så vidare. Extra allt liksom. Så jag har ju till exempel påbörjat sittande i grupp, men inte med dold förare (elit), jag har ju påbörjat sändande till ruta men inte på 25 meter (elit) etcetera… Jag tog inte med eliten på listan för det känns lite väl långt bort just nu om man säger så.

Syftet med listan var att få en överblick. Är det något moment som kräver lång inlärningstid som jag inte har påbörjat? Vad är det som saknas? Är momentet godkänt i mina ögon?

Sammanfattningsvis så är jag nöjd med min framförhållning. Jag påbörjade till exempel den svåra vittringen och skiftena i 3:ans fjärr för över ett år sedan. Jag kunde ha börjat med rutan mycket tidigare men det känns som om det kommer ordna sig.

Kort sagt så är det UTHÅLLIGHET (och därmed tystnad), GENERALISERING (i form av många olika störningar och nya platser) ATT VÄXLA MELLAN HÖGENERGI- OCH LÅGENERGIMOMENT, INFÖR-MOMENTET-RUTINER, (att ställa in hunden på vilken övning vi ska göra) TÄVLINGSMÄSSIGA BELÖNINGAR samt MIN EGEN INSTÄLLNING (däribland min nervositet) som är mina största utmaningar just nu. Visst finns det alltid massor att göra i detaljerna men samtidigt; hur jäkla perfekta behöver de vara? Det är inte så att jag tänkt försöka starta SM med Totte ändå.

Och nu kan alla som inte vill läsa min lista sluta läsa för här kommer den och den är lååång:

Lydnad klass 1:

Platsliggning (10 m, 2 min)     Godkänt liggande men nedläggandet behöver göras rakt (lägger sig som ett U runt mina
fötter). Behöver tränas i många olika miljöer.

Tandvisning                                    Ej påbörjat

Linförighet                                      Jobbar på längden och tystnaden

Läggande                                         Godkänt

Inkallning                                        Godkänt (hamnar lite långt ifrån i ingången dock)

Ställande                                          Godkänt

Apportering                                    Godkänt (men vill att det ska bli lite mer entusiastiskt och inte ”hjälp jag dör vad tråkigt”)

Hopp                                                   Godkänt

 

Lydnad klass 2:

Platsliggande (3 min, 30 m)        Godkänt liggande men nedläggandet behöver göras rakt (lägger sig som ett U runt mina
fötter).  Behöver tränas i många olika miljöer.

Fritt följ                                                   Jobbar på längden och tystnaden

Läggande                                                Godkänt

Inkallande                                              Godkänt (hamnar lite långt ifrån i ingången dock)

Sändande med ställande (10 m) Påbörjat. Kan springa rakt ut och ställa sig på kommando, har ingen uppfattning om rutan.

Apportering                                           Godkänt (är dock lite långsam på tillbakavägen)

Hopp sitt                                                  Godkänt

Fjärrdirigering (5 meter, sitt o ligg)  Påbörjat. (Behöver finslipa på båda rörelserna och att klara göra dem perfekt på
längre avstånd än en meter)

Lydnad klass 3:

Sittande i grupp (10 m, 1 min)                     Påbörjat. (Sitter själv tre minuter).

Platsliggande (dold förare, 3 min)            Ej påbörjat med dold förare

Fritt följ (inkl sidoföflyttningar)                Jobbar på längden och tystnaden. Sidoförflyttningar och olika tempon påbörjade.

Sättande                                                                   Påbörjat. (Behöver bli mkt säkrare på att skilja på orden, dvs sitt fr ligg).

Ink med ställande                                                Påbörjat.

Sändande t ruta (25m, läggande)               Ej påbörjad. Har ej längden, ej uppfattning om rutan och ej läggande på långt
avstånd, och ej ink från ligg.

Apport med hopp                                                 Ej påbörjad. (Kan dock hoppa utan apport…)

Apport metall                                                        Påbörjad.

Vittringsprov (10 m)                                         Har godkänt urval. (Möjligen börjat att putta lite på pinnarna på sistone) Inte fart
ut och in dock.

Fjärrdirigering (10 m, alla skiften)            Påbörjad.