Häromdagen när jag städade dök ett anteckningsblock upp med en sida uppslagen. Där stod:

Hur väl jag lyckas beror på:

– grundorsaken

– hur mycket man tränar/hur många hundar man möter

– hur konsekvent man är i att man vill ha en förändring

– antal återfall

– hundens ”ängslanslåda”

– grundrelationen till föraren

– timing

– hur väl man läser situationen och hanterar kopplet

Är du också med om det där ibland att när du går och funderar på ett problem så kommer liksom insikter kring problemet flygande från ett oväntat håll när du minst anar det? Insikter som gör att du ser på problemet på ett annat sätt eller kanske ser en del av lösningen.

Jag läste den där anteckningssidan så att den passade väldigt väl in på det som jag funderar mest på nu när det gäller träningen av Totte; hur jag ska få honom tyst. (Men egentligen är det en anteckning från ett föredrag om hundmöten).

Hur väl jag lyckas med att träna tystnad beror på:

– grundorsaken (till att han piper)

– hur mycket vi tränar (på ett sätt så han är tyst)

– hur konsekvent jag är i att jag vill ha en förändring (bryta när han piper, lägga upp träningen så att han inte piper)

– antal återfall (i pipandet)

– hundens ängslanslåda (vilket humör han är på när vi tränar men också genetik tex rastypiska egenskaper)

– grundrelationen till föraren (hur vi kommunicerar och om jag är konsekvent och pålitligt)

– timing (så klart!)

– hur väl jag läser situationen (när han inte fixar mer, när jag måste sänka kriterierna eller när det är läge för höjning)

Jag behövde en påminnelse om att ha fokus på tystnad i främsta rummet när jag tränar med Totte. Jag tycker att det går för långsamt framåt. Men ärligt talat; hur konsekvent har jag varit på sistone? Hur mycket har jag tränat? Hur har han mått (med diagnosticerad magkatarr osv)? Hur har jag mått? Och så vidare…

Jag måste också påminna mig om att det BLIR bättre. Folk som ser honom över tid är positiva. Och jag kan ju själv gå in på mina filmer och se skillnaden. Helt nöjd är jag först när jag kan gå ett helt lydnadsprogram utan pip. Delmål på vägen är att kunna gå ett fritt följ i klass ett, helt tyst. Innan dess tänker jag inte starta, även om det andra är på plats.

Men jag ska köra lite mer antipipträning ett tag, med treminuterspass, loggföring och fokus på att bryta varje pip och så vidare. Jag började med att läsa om alla mina egna texter om ljud. Den som är intresserad kan söka på ”antipip” och ”pipande hund” i sökfunktionen. Det har ju blivit en del pip-och frustrationstexter med tiden. Det var faktiskt en bra påminnelse att läsa dem.