Med tanke på att både jag och Dacke är utbildade i specialsök och Dacke både kan id-sök och är specialiserad som barnsökhund, så är det bedrövligt vad lite träning Totte har fått i att använda näsan. Nu använder ju han så klart näsan hela tiden ändå ;) men jag tänkte att vi skulle kunna utveckla det lite mer och använda det fina instrument som en hundnos är till lite fler roliga saker än att till exempel spåra upp harar i skogen…

Därför har jag nyligen startar projekt luktdiskriminering med Totte.

Momentet luktdiskriminering innebär att hunden ska springa ut och välja den pinne bland andra pinnar som har förarens doft på sig. Så här ser momentet ut för hunden:

1. Spring ut till pinnarna på kommando.
2. Sök upp den pinne som luktar matte/husse.
3. Ta rätt pinne.
4. Spring tillbaka till föraren.
5. Kom i utgångsställning.
6. Släpp på kommando.

Dessa sex delmoment tränar jag separat och när alla delarna är bra så baklängeskedjar jag dem. Men innan man ens kan börja andas kedjning så måste varje delmoment tränas in. Och varje delmoment innehåller x-antal grundfärdigheter.

Jag fokuserar inledningsvis på grundfärdigheterna som finns bakom delmoment nr 2: Sök upp den pinne som luktar matte/husse samt nr 3: Ta rätt pinne.

Det är lätt att tro att man kan träna både hundens förmåga att leta upp (diskriminera) rätt doft (min doft på pinnen) och markera den (i det här fallet att plocka upp pinnen) samtidigt. Men detta ska absolut hållas isär. Annars riskerar du att få slarviga markeringar eller en hund som slarvar med att ”koppla på” nosen.

Tricket är därför att träna markeringar för sig och nosövningar för sig, inledningsvis.

Och om detta ska jag skriva i nästa inlägg, och då utlovas även en liten film!
På återhörande!

Fin-fina nosen!

Fin-fina nosen!