I slutet av maj hade vi andra tillfället på klickertränarutbildningen 2010 och då påbörjades arbetet med att få Totte att göra en snurr. Susanne, en av de duktiga eleverna, lånade Totte en stund eftersom hennes egen lilla valp hade fått tillräckligt träning (detta var söndag eftermiddag).

På några minuters träningspass fångade hon ( bra timing!) att Totte vred huvudet lite åt höger. En vridning som han snabbt förstod att tydligt upprepa. Jag bestämde mig då för att fortsätta arbetet med detta trick som vissa hundar verkar ha otroligt lätt för och andra hur svårt som helst…

Totte visade sig höra till den senare skaran. Han vred och vred på huvudet men utan att kroppen följde med. Så småningom hade jag lyckats lära honom, utan att jag alls hade tänkt att det skulle bli så, att först backa några steg och sedan vända på huvudet. Efter ytterligare några pass så hade själva backandet börjat bli bågformat (högervridet) och jag försökte att jobba vidare på detta även om jag inte alls hade tänkt att snurren skulle vara att han backade runt i  en cirkel ;).

Men jag belöningsplacerade konsekvent på hans högra sida så att han tog godiset så att han fullföljde cirkeln/snurren. Så efter kanske tio träningspass backade han så långt att han nästan hade backat runt i en cirkel och eftersom hans förväntan på att få belöningen låg långt åt höger så vände han plötsligt upp mot mig och där hade vi vår något konstiga – men dock ändå – snurr!

Nu har han börjat upptäcka att det snabbaste sättet att komma till belöningen är att snurra snabbt runt, fast han tar fortfarande några steg bakåt först, men de kommer att försvinna i takt med att han förstår vitsen med att snurra på stället: Det gör helt enkelt att han kommer fortare till belöningen.

Shejping när det är som roligast! När man får fixa och trixa för att nå målet och dela upp det i små, små steg.