Nu har vi börjat vår ”vänja oss vid eliten-resa”!

Jag kastade mig in i lejonets kula och vår andra (eller tredje om man räknar den gången Siv lät oss testa alla delar vi kunde då Tassla var typ ett halv år) genomgång av elitprogrammet gjorde vi alltså i tävlingsmiljö.

Ihop med ett gäng andra elitekipage byggde vi upp en bana med tält och plastband och hela baletten. Sedan var vi tävlingsledare åt varandra och alla fick göra precis som de ville förstås. Otroligt bra träning!

IMG_3234

Jag hade planerat att belöna massor, med boll och lek, för att själva upplevelsen ska bli bra för Tassla trots att jag blir lite stelare än vanligt. För japp, det gick att lura sig själv och bli lite tävlingsnervös. Dessutom tänkte jag att leken kanske fick mig att slappna av lite mer också.

Jag glömde tyvärr filmkameran, så ska jag vara helt ärlig så vet jag inte riktigt hur det gick. Känslan hos mig var stor osäkerhet mest. Flera gånger tänkte jag ”vad håller jag på med” och kände mig helt förvirrad. Men det är lugnt – jag känner ju igen mig själv i det där – jag behöver tid att vänja mig och jag behöver planera mycket mer i detalj vad jag ska göra genom hela programmet. Det kommer. Tassla var lite nosig och vinglig på planen MEN hon gick inte ner sig ju längre tiden gick och några saker var i alla fall fina.

 

IMG_3236

Bra saker denna träning vara att Tassla var superglad och pigg på uppvärmningen. Hon gjorde även en jättefin apporteringsdirigering och en fin vittring och en superpeppig fjärr (igen!!!). Hennes fart var superfin i alla fartmoment (förutom på vägen in i metallen och möjligen lite låg in från vittringen också om man ska vara petig). Superglad att jag har fått upp farten på henne!!! Gruppmomenten gick helt ok, lite rörelse i platsen men hon såg trygg ut.

IMG_3235

Fotgåendet är som det är men jag lyckades faktiskt peppa upp det lite genom att bollbelöna en del. Stegförflyttningar och vändningar var ovanligt kassa.

Dagens svåraste var övergången mellan fritt följ och z:at! BRA info! Jag måste ha en SUPERTYDLIG momentrutin där. Tassla har en bra ordförståelse men om vi först går ett vanligt fritt följ och sedan ska vi fortsätta gå – med den lilla förändringen att hon plötsligt ska lyssna efter att jag nu kommer säga något. Första skiftet var ligg men hon ställde sig, jag gjorde om och sedan funkade de andra skiftena men hon tappade stadgan i ståendet (började kika sig omkring lite mycket och benen följde med huvudet liksom …). Intressant. Mer stadgeträning!

Sedan tyckte jag överhuvudtaget att förflyttningarna mellan momenten var röriga. En del berodde på att jag belönade då – och sedan var det lite svårt att samla henne, detta behöver vi träna; att gå från lek till blixtsnabbt fokus i förflyttningen.

Rutan var väldigt svårt placerad med mycket störningar runt omkring och det vet jag sedan innan att vi måste träna svåra rutor. Jag fick hjälpa henne massor för att hon skulle hitta den (!) men det bästa vara att hon var superglad och snabb hela tiden, trots mina omdirigeringar.

Vi hade inget hinder med så egentligen skulle jag ha struntat i metallen men gjorde den dumt nog ändå. Långsamt upptag, löst grepp och hukande stil men galopp i alla fall … Skärpning! Jag får inte låta henne träna på det där.

IMG_3237

I inkallningen kom jag på att jag nog aldrig kallat in henne från ligg förut :). Just det gick bra, fast hon reste sig och satte sig så jag fick lägga om och så hade hon lite långsamt ställande och dk på ligg dock så det är samma här – jag ska inte låta henne göra de här momentet så här dåligt, hem och träna detaljer!

Vi fick också en hel del tugg på träapporten och vittringspinnen så det där behöver vi ÅTERIGEN ta tag i.

Ingångarna är också, som vanligt, något vi alltid behöver återkomma till, de var inte usla men för långt bak och lite snea.

IMG_3238

I stort sett så tycker jag nog att det här var vad jag kunde vänta mig, det var varken positiva eller negativa överraskningar. Det känns superbra att de saker som jag tränat mest av elitmomenten  – vittring, apporteringsdirigering och fjärr – funkade i stort sett bra.

Om en vecka är det dags igen för träningstävling, nu vet jag lite mer hur jag ska planera den träningen på bästa sätt och jag ska satsa på att

1, bara köra igenom hel programmet med de hjälper jag behöver och belöna där det behövs och bara jobba på i ett långt flyt (för att vi båda men mest jag ska vänja mig vid programmet och längden på det)

2, satsa på att intensivträna några av de viktigast detaljerna som jag vill ha bättre, ska fundera på vilka det blir, kan inte ta allt, då blir det liksom varken hackat eller malet.