Häromdagen då jag filmade nästan allt jag gjorde i ett träningspass, så var det förstås för att det var kul att sätta ihop en lite tokig film om ett full-rulle-träningspass med Tassla. Men med fokus på attityd kan jag i efterhand – tack vare filmandet – fokusera på detaljerna. Då är filmkameran verkligen min bästa träningskompis!

Nu när jag går igenom filmen så ger den mig tonvis med information om detaljer som kan utvecklas. Inga överraskningar, vilket känns rätt bra för det betyder att jag nog har rätt bra koll på var vi är i träningen, men viktig information och bra påminnelser om vad vi behöver träna.

Så från början till slut, här kommer mina ”note to self” utifrån filmen:

1. Ladda ingångar på plan mer. (Ladda planen mer också!)
2. Mängdträna position i fotgåendet (i sidled dvs närmare mig) mycket, mycket mer.
3. Träna att släppa apporten lite snabbare på ”tack”, man ser i filmen att jag får bända loss den lite ;).
4. Stimuluskontroll på att hoppa över hinder, haha, ett hinder har blivit lika kul som en apport för Trasslet. Lära henne ordet ”hoppa” också, jag får ge ett dubbelkommando vid ett tillfälle.
5. Ingångar vid hopp över hinder.
6. Få ner tempot i vittringen och fokusera lite på sökmönster, jesus vilken fart hon drar på, trots att hon är en meter ifrån, jag vill att hon ska bli mycket noggrannare och nosa från första pinnen. Och helst inte sparkar runt dem…
7. Variera rutanträningen: Sju av tio gånger springa rakt igenom och tre stanna på kommando. Variera mellan att ha en stor synlig belöning bakom rutan och en liten osynlig, samt börja kasta belöningen igen. Och använda target. Rutan mår bäst av att varieras.
8. Utveckla mina belöningar mer, hon älskade att jag trummar i marken medan hon studsade runt mina händer med bollen i munnen. :)
9. Jag behöver få ännu säkrare ingångar i utgångsställning. Signalen ska vara att jag ställer mig i tävlingsposition.
10. Träna linförighet! Det är första gången (tror jag) som jag går fot med koppel…
11. Börja ställa mig längre bak på fjärren sitt från ligg.
12. Störningar vid inkallningen! Svårt när Elsa ligger på marken några meter ifrån… ;)
13. Ingångar med apporten – med fart.
14. Man HOPPAR inte en meter upp i luften in i utgångsställning, inte ens vid en fartig inkallning… ;) Träna ingångar i fart.
15. Däremot tänker jag lära henne att hoppa upp i min famn, inte kravla!

Se där! 15 förbättringspunkter. Alla inom räckhåll och inte omöjliga på något vis.

Detta var jag väldigt nöjd med:

Att hon älskar träningen. Svansen viftar nästan hela tiden. Vi hade kul!
Hinder är superkul!
Hon griper metallen utan att använda tassarna.
Överhuvudtaget älskar jag hennes gripanden och med vilken fart hon vänder upp i gripandet för att springa åter.
Hon börjar få grymma uppsitt från ligg.
Hon har väldigt snygg bakdelskontroll i de långsamma och nära ingångarna.
Vittringen var första gången på en annan plats + att jag stod upp OCH hon var längre ifrån (hoppsan här höjer vi tre kriterier på en gång…) och hon valde ändå rätt pinne och försökte inte lyfta den. Hon jobbade, även om det gick lite väl fort.

Så, nu har vi en del grejer att tänka på de närmsta veckornas träning, bra, bra!