Bra saker som jag kom ihåg att göra idag på träningen:

  •  Värma upp Tassla ordentligt
  •  Göra en ingång på plan från det ställe jag värmt upp på till ett nytt, otrampat ställe längre bort på planen
  •  Våga göra en lång kedja
  •  Belöna superbra efter kedjan
  •  Utvärdera tillsammans med grymma träningskompisarna Jenny och Mia med fokus på 1, känslan (super!) 2,detaljer (flera utvecklingsbara!).
  • I nästa pass ta tag i två tydliga brister i kedjan och komma en bra bit vidare på dem
  • Köra järnet med lite nya grejer och mest ha väldigt kul.

Dagens kedja bestod i ingång på plan, inkallning, 1:ans apportering, fritt följ med tre svängar och sedan belöning mitt i.

Flera delar av momenten är riktigt fina.

Det började fint med ingången men när den blev över femton meter började Tassla smyga lite och verkade tveka lite. Men det är ju bara att ladda ingångar på plan lite mer och jobba med att variera kortare och längre samt att höja värdet på att vara (och komma in) vid min sida. Klart hanterbart.

Farten i inkallningen är fantastisk och hon rivstartar som skjuten ur en kanon. Ingången är godkänd. Däremot måste jag träna lite på att gå ifrån henne, hon följer gärna med mig :). En liten och enkel detalj att träna på, typiskt bra vardagsrumsträning.

I apporteringen (1:ans) griper hon jättefint och håller bra. Så bra att hon helst inte vill släppa på tack. :) Jag har ju nästan uteslutande tränat att släppa på klicket så vi behöver lite släppträning på tack-signalen helt enkelt. Också väldigt lättfixat.

När vi kom till det fria följet så hade Tassla fått korn på godis som någon av träningskompisarna tappat i manegen. Och eftersom hon nu varit utan belöning en längre stund så var det nog ett lätt val att nosa lite. Jag löste det (väldigt kortsiktigt och inte smart i längden) genom att sticka handen i fickan (tog fram några bitar godis) och när hon såg det så kunde vi göra ett kort fotgående med tre svängar och jag belönade mitt i finaste kontakten.

Jag är jättenöjd med hur hon utförde momenten, även om vi tappade i fotgåendet. Det var faktiskt rätt svårt, nytt ställe och nya utmaningar och lång kedja. Supertrasslet!

Det som blev allra, allra tydligast och är det som kommer stå överst på min nästkommande kampanj är övergångarna. För i övergångarna mellan momenten hänger hon inte på särskilt bra. Vi har ju knappt tränat det så medvetet heller, så det är inget konstigt. Men det är en typiskt sådan grej som gör mig trygg i en kedja; att veta att hunden till varje pris vill hänga på mig mellan momenten. Det ska inte finnas någon annan tanke hos hunden. Som sagt, jag behöver höja värdet på att alltid hänga på mig vid sidan. Med Totte har jag tränat otroligt mycket att han får komma upp spontant vid min sida, jag kastar en godis och vänder och går iväg, han äter upp den och skyndar sig sedan för att komma upp bredvid mig. Detta ska jag göra mycket mer med Trasslet. Dessutom vill jag att hon särskilt gärna vill hänga på när jag velar (vilket jag gör när jag blir lite osäker eller nervös).

Dessutom ska jag tänka på ytterligare en sak:

Jag måste tänka på att inte ha godis allt för ofta i händerna. Det får inte bli en signal för arbete. Jag har nästan aldrig godis i vänster hand men fick henne ju att släppa nosandet genom att bara ta upp en godis i högerhanden… Kanske inte är ett problem än men kan ju bli.

Som avslutning gjorde vi gruppmomenten och Tassla sitter jättefint i grupp men det här med platsliggning har vi ännu inte fått koll på.  Men det är för att jag har slarvat med grunderna och lägger henne i en för svår situation.

Allra sist idag lattjade jag lite med hoppet och metallapporten. (återigen Sivan som inspirerat). Sist jag var i väg och tränade var första gången jag presenterade Tassla för hopphindret. Självklart fattade hon ursnabbt vad det gick ut på så idag tyckte jag hon var redo för att hoppa och apportera metallapporten.  :) Urkul lek tyckte Tassla och hoppade och apporterade som om hon aldrig gjort något annat…

Haha, jag har världens roligaste och grymmaste hund! Jag är SÅ GLAD för henne!!!