Efter kursen med Siv så har jag med mig en ny URBRA kom-i-håglapp med ut på träning. Vid nästan varje träningstillfälle ska jag försöka att skifta mellan att göra övningar där Tassla:

  • Springer i full fart och håller stadga
  • Är nära och långt ifrån
  • Utför beteenden på kommando och utan
  • Får träna på helhet och detaljer

Detta är ju på hela taget inte nytt och det samma som Maria säger MEN det är alltid bra att höra det sägas på olika sätt av olika personer. Det som gjorde att jag lyssnade lite extra på det denna gång var att Siv flera gånger under kursen återkom till vikten av balans. Balans mellan fart och stadga till exempel.

Det är så lätt att omedvetet träna mer på antingen eller eftersom oftast är hunden lite bättre på det ena eller andra. Och oftast blir vi tränar ju förstärkta när det går lätt och så upptäcker man plötsligt att man tränar mest på det som hunden är bäst på och till exempel fått en halvt hysterisk hund som springer som en tok men inte kan vara stilla…

De fyra punkterna ovan innebär bland annat att jag ska ha med en kedja varje gång vi tränar (hört det förut?) och sedan plocka upp detaljer som behöver förbättras från den.

Nu är jag ju välsignad med en liten hund som är helt suverän på att växla mellan full fart och stillhet. Men detta ska jag verkligen förstärka. Jag älskar att se hundar på tävling som är jättecoola och samlade i de mer stillsamma momenten och sedan liksom exploderar när de ska göra något snabbt. Såå snyggt!

Att både jobba frivilligt och på kommando har jag blivit rätt bra på men det är alltid bra att påminna mig om det.

Just nu ska jag nog tänka på att träna lite fler beteenden där Tassla är långt ifrån än nära, eftersom jag ett tag tränat många delar nära mig. Tassla har dock ingen svaghet i någon av de här två delarna, hon är bra på båda.