Kursen med Siv startade med att hon hade en genomgång av vilka grunder hon brukar tänka på att starta med tidigt med en hund som man har målet att tävla i elitlydnaden med.

Man kan säga att det är en slags grundfärdighetslista. Jag tänker inte återge hela här (vill ni ha den får ni går kurs för Siv ;) ) men presentera rubrikerna och några exempelövningar för varje rubrik.

Rubrikerna är:

  • Apportering
  • Framåtsändande
  • Fot
  • Stå – sitt – ligg
  • Vittring

Under varje rubrik hade hon sedan ordnat olika mer eller mindre lekbetonade övningar som ska föra hund och förare mot de färdiga momenten i elitlydnaden.

Till exempel under rubriken apportering återfanns ”leka med olika saker” ”bytaleken” och så vidare.

Eller under framåtsändande (ej att förväxlas med bruksmomentet framåtsändande) som förstås handlar om rutan och att skicka hunden ut från dig i olika moment: ”Burlekar” ”Stolen” (mitt ”around” dvs springa runt en grej).

Under fot: ”Välja rätt” (att en störning är en signal för att titta på mig) ”sidoförflyttningar”.

Under stå – sitt – ligg (dvs inför fjärren) ”få fram rörelserna” ”kunna göra beteendet på avstånd”.

Och i vittringen så är det de två olika delarna som tränas, att söka och att apportera.

 

 

I Maria Brandels film finns ju ett antal grundövningar för att få med just grunderna till det som så småningom finns med i elitmomenten och Sivs indelning är på samma tema (och delvis samma förstås, de moment som finns är ju de samma).  Men jag gillade att få dem så här tydligt uppdelade och särskilt när man går en kurs där hela syftet är att påbörja (eller fortsätta) alla delar i elitmomenten. Så det här kan nog också bli en lapp som jag har med mig på träning och återkommer till.

Som avslutning på den här genomgången så gav Siv oss tipset att om vi jobbar tre minuter med detaljer så kan man sedan jobba tre minuter med uthållighet. Ett bra tips till sånna där tränare som har en förkärlek för detaljträning. Sånna där ni vet. Inte jag förstås, nej nej. Men alla andra. ;)