Nu har vi alltså gått över från små, sönderrivna post it-lappar till bestick. Det går som tåget. Totte nosar lugnt och systematiskt och markerar rätt varje gång. Han har bara en gång innan nedan filmade träningspass försökt lyfta ett bestick, en av de första gångerna. Detta arbetssättet verkar passa honom som handen i handsken. Jag vill ju att han ska lyckas så mycket som möjligt, så när jag hittar arbetssätt där inlärningen går som smort så är det kalasbra.

När jag började med specialsöket med Dacke så ställde vi ut burkar med hål i locken, ungefär som stora sockerströare fast helt i metall och med lock som man trycker på, inte skruvar. När Dacke fick sitt varsågod så tog han sats, gjorde ett jättesprång och landade PÅ första burken. Som flög i luften – locket åt ett håll och burken åt ett annat. Inom två sekunder hade han vält alla sex burkarna, stampat på locken som på ett väldigt roligt sätt flög genom luften så man kunde jaga dem, kasta dem i luften och döda dem. ;o)

Hur vi riggade den situationen så att han skulle göra så lite fel och så mycket rätt som möjligt? Glasburkar med skruvlock fastsatta i en träkonstruktion, som inte gick att rubba. Han fick börja söka precis intill första burken så att det inte fanns en chans för honom att ta sats. Ändå gjorde han inledningsvis sorkhopp för att döda burken, försökte rycka upp burkarna ur träbanan och krafsade som en tok.

Därför tror jag inte att han är typen av hund som det hade funkat så bra med just det här tillvägagångssättet. Däremot att en längre tid hålla fast vid små, små lappar/tejpbitar som han fick leta upp på väggar, golv, träpinnar osv.

Men för Toots, som förvisso lätt går upp i stress men utan att det yttrar sig på något våldsamt sätt, är detta arbetssätt fin-fint. Nu ska vi ut med besticken i olika miljöer, det vill säga generalisera beteendet och göra det motståndskraftigt mot störningar. Jag tänker köra mängdträning och hoppas komma igenom testfaser och felbeteenden innan jag börjar lägga in pinnar.

Men så här har vi tränat sedan sist (luktdiskriminering del V):