Det var verkligen en hel massa saker som funkade väldigt bra med Tassla under dagarna med Siv. Jag är supernöjd:

 • Hon slappade tyst och fint i sin bur mellan gångerna. (På sistone har hon haft en liten period med skällande när det händer mycket men så icke nu).
 • Vi fick upp farten riktigt bra i inkallningarna (fart har blivit lidande i flera moment på sistone till förmån för teknisk precision i annat, tex gripa i apporten ordentligt inte först döda den).
 • Jag gjorde en kedja med de sista fem momenten i klass III, dvs rutan, hoppapport, metall, vittring och fjärr. Det gick riktigt bra – trots tre fartmoment och två apporteringar så blev inte vittringen störd utan hon jobbade fint. Det är den vittringen som inleder filmen och man kan se hur hon öppnar munnen över en pinne men ändrar sig och jobbar sedan vidare och väljer rätt. Bra beslut! Hon höll också rätt ordentligt i vittringspinnen fast hon råkade ta et cigarrgrepp.
 • Vi kom vidare i gå-nära-träningen och har hittat ett sätt som faktiskt funkat bäst (kommer ett eget inlägg om det).
 • Vi har en bra plan för inkallning med ställande-träningen. Äntligen! (Återkommer mer om det).
 • Jag fick några bra aha-upplevelser som handlar om träningssätt, återkommer om det också.
 • Allt vi tränade på gick framåt.

Det blev också tydligt vad jag behöver utveckla och förbättra. I slutet av dag två försökte jag göra en priolista eller en lista över vilka kampanjer vi ska ha det närmaste och den blev lite väl lång:

 • Träna om fjärren till att ha låsta framben.
 • Träna inkallning med ställande enligt planen som jag gjort.
 • Höja värdet mycket mer på transporterna. Hon gör momenten fint och i fokus men tappar i transporterna.
 • Träna sittande i grupp och platsliggning i andra miljöer och längre tid än vad som behövs.
 • Höja värdet på mina tävlingsmässiga belöningar, de var bra i somras men har tappat lite nu.
 • Träna ingångar. Ta tag i det ordentligt nu!
 • Hålla ett hårt grepp i metallen. Hon håller jätteförsiktigt nu, förutom vid min sida då hon har lärt sig att hålla hårt.
 • Återfinna den rätta positionen i rutan. Har slarvat!
 • Träna komma in i fotgående från inkallning i rutan.
 • Träna upp farten i apporteringen.
 • Hålla hårt i alla apporter. Tenderar att bli sämre i en kedja.
 • Träna upp farten i vittringen.
 • Ingångar med apporten med flyt och fast grepp. Får fortfarande tendenser till tvekan och tugg sista biten i ingången (syns jättetydligt på filmen). Blir då också snett sättande.
 • Kunna sitta still i vittringen när jag vänder mig om, nu vill hon vända med.
 • Ligga kvar säkert i rutan när jag vänder och går ifrån den.

Dessutom träna kedjor med belöningar på helt olika ställen (mycket i transporterna) och sedan fortsätta jobba direkt efter belöning. Så hennes arbetstanke inte försvinner efter belöningen.

Well, en lite väl lång lista kanske? :)

Men om man delar upp den i mindre och större projekt så är det tre projekt som är större och mer utmanande:

Att träna om fjärren. Det var ju tydligt att i en kedja och på långt avstånd så var det bara två skiften som höll för trycket: Stå från sitt och stå från ligg. (Hela fjärren är med på filmen). Och hon har väldigt lätt för att röra bakbenen istället för frambenen. Kanske för att hon har så lång rygg? Jag har ändå nyligen bestämt att jag ska träna om Tottes fjärr med låsta framben, som en kul grej, för han har verkligen superlätt för att röra bakbenen istället. Så varför inte prova med båda? Men detta kommer förstås ta tid och vill jag tävla i höst så måste jag verkligen prioritera den träningen så att vi åtminstone kan få poäng i fjärren.
Att träna in inkallning med ställande. Äntligen har vi en plan för hur vi ska träna in detta moment! Som jag har velat innan. NU ska det bli av.
Dold platsliggning. För första gången låg Tassla en hel plats (tre minuter) där jag var helt dold, tillsammans med andra hundar. Hon låg enligt de som såg, lugnt och fint och tungt. Hurra! Nu ska vi bara göra detta i fler miljöer, med olika hundar och störningar. Vi är definitivt på gång med detta. Dock är tryggheten superviktig. Så vi behöver mycket träning innan vi kan göra det på en tävling.

Jag skulle kunna lägga till fotgåendet i kampanjen ovan men just nu ligger det en del på vänt, förutom gå-nära-träningen. Om två veckor ska jag gå fotgående- och gruppmomentkurs så då ska jag verkligen fördjupa mig i det,det ska bli så kul, och då ska jag skaffa mig en plan för den träningen också.

Allt det andra i listan ovan är sådant som jag kan dela upp i småkampanjer och fila på lite inemellan. Jag siktar på en start i trean december. Så nu: Ut och träna!!!