Idag har vi varit på första öppna träningen på nya hemmaklubben, Göteborgsavdelningen, och rivstartat utomhussäsongen.

Och vilken rivstart!

När jag och Trasslet anlände var det fyra hundar på plan och vi mutade snabbt in en hörna där vi började träna. Jag drog på med mycket rutanträning och fotgående och många roliga belöningar och det gick strålande. Efter en stund ökade antalet ekipage på planen och när vi varit på plats i 45 minuter var det dags för platsliggning med skott. Den var vi såklart inte med på utan då satt vi och fikade och kikade på de andra.

Därefter var det sitt i grupp, som vi var med på och jag belönade flera gånger och Tassla satt lugn och tryggt. Jag satte henne på en ytterkant och förhörde mig noga om grannen, som var en snäll tik, en gigantisk korsning av något slag. Den hunden reste sig men det brydde sig Trasslet inte om. Sedan var det platsliggning.

Då blev vi modiga. Jag la Tassla bredvid samma hund som hon precis suttit bredvid och på andra sidan hade hon Åsas Mio, som vi ju tränat massor platsliggning ihop med under kursen med Siv. Jag hade också spanat in de andra hundarna och ingen verkade tagga på andra hundar eller så, så det kändes lugnt.

Sedan la vi hundarna med ryggen mot planen, där andra ekipage fortsatta att träna. Jag räknade till 14 hundar som tränade bakom Tasslas rygg! Visserligen mest på bra avstånd, men en pudel vara bara tio meter bort – med en pipleksak i munnen  – vid ett tillfälle. Och lite längre bort var det en hund som skällde rätt så upprört med ojämna mellanrum.

Och lilla Lakritsråttan låg helt tryggt. Någon gång vinklade hon öronen lite, lite bakåt men mest låg hon med blicken stint stirrande på mig och med hakan i backen. Hon låg i tre minuter utan belöning – jag bestämde mig för att testa det eftersom situationen trots allt verkade lugn för henne. Hakan åkte upp från backen  när jag var på väg tillbaks till henne och då strulade jag lite med att försöka få henne att lägga ner huvudet igen och hon missförstod mig och började gå mot mig, men det var helt och hållet jag som var otydlig så hon gjorde allt rätt. SÅ nöjd!

Träningen idag gick fantastiskt. Jag märkte att hon var påverkad av miljön och emellanåt blev hon lite, lite ängslig och låg. Men det är så bra med henne; hon klarar alltid av att jobba sig igenom det. Fartiga moment eller att jag tränar saker med hög förstärkning gör henne tryggare igen. Och jag utmanade verkligen henne. Gick hyfsat nära andra hundar (som var i koppel och som inte verkade störas av omgivningen och hundar som kom närmare – det var ju rätt trångt ett tag med över 25 hundar på planen så alla var nära någon om man säger så). Jag gjorde även någon inkallning förbi ett gäng som stod och chillade med sina hundar utanför planen. Visst, på behörigt avstånd men Tassla kan ju tycka det är lite läskigt med sådana situationer ibland. Särskilt när jag går ifrån henne – hu – men nu satt hon kvar fint och fick också belöning för det.

Vilken bra störnings- och miljöträning detta var! Guld!