Efter flera månaders lydnadsvila åkte jag till Hundarenan i eftermiddags för att detaljnörda. Jag gjorde helt sonika så att jag kikade på vad vi behövde träna på efter förra (eller för-förra för den senaste traumatävlingen räknas inte) tävlingen som var i augusti på GMBK.

Kursen med Siv i förra veckan lämnade jag med känslan av ett ”waow”. Det är rätt häftigt att ha en hund som jag känner att mest av allt ska vi nu höja vår lägsta nivå lite till och få till det där lilla extra. Visst, vi behöver också klara av att genomföra ett helt elitprogram utan små härdsmältor som i Z:at på tävlingen – dvs klara av helheten med alla dess växlingar mellan högt tempo och samling. MEN mest av allt är det att få till detaljer som flyttar oss lite längre upp i betygsskalan.

Sagt och gjort. Jag skrev ner allt vi behövde jobba med och tog en timme för mig själv i den varma, sköna inomhuslokalen (ute: 6+ ösregn, halvstorm, Inne: 17+, mjuk matta, ljust, speglar, trevligt i största allmänhet).

Nr 1 på listan var raka ingångar. Att sitta snett ger ett så himla onödigt avdrag. Tasslas ingångar är oftast väldigt bra – så långe det inte är en apport inblandad. Men problemet är att det är oftast en apport inblandad. ;) Jag tog fram en target/kloss och tränade först utan och sedan med apport. Då kom ett annat problem som vi har på listan fram – tugg när farten eller/och avstånd kommer till. Så jag övergick till att träna det och här är min utmaning verkligen att hålla på kriterierna. Jag måste fela omedelbart hon tuggar så hon kan få info om vad som är rätt och vad som är fel. Min felsignal är ett ”ojoj” med ett litet skratt och det funkar så bra. Med lite påminnelser med hjälp av omvänt lockande så höll hon snart väldigt bra och vi kunde återgå till de raka sättandena.

IMG_6726

(Jo, Totte fick också träna fast här surade han ;)).

Nr 2 på listan var inkallningen. Den var jag väldigt nyfiken på hur den skulle se ut efter så lång vila – ganska kort efter att jag börjat få styrsel på den dessutom. Jag hade en target på ”ståpunkten” och fick till två riktigt fina stopp direkt och bra fart in i stoppet! Yes! Utan target blev det sämre. Efter en halvbra och en kass felade jag henne och bad henne göra om, då blev det bättre och jag belönade storstilat.

Från att ha varit en person som inte klarat av att träna med felsignal har jag nu blivit en fena på det där ;) verkar det som. Framgångsfaktor numer ett är att jag är helt oladdad. Jag är bara glad. :)

Nr 3 på listan var Z:at. jag tränar faktiskt på allt i Z:at, på en gång … Både att lyssna på vad jag säger, att hitta ett lagom högt tempo, att kunna svänga mycket bättre vid konerna, att endast gå med mig på mitt fotkommando och inte för att jag bara går förbi … med mera. Idag gick skiftena lysande! Men min träning på att hon bara ska gå med mig på kommando (obs! som jag inte gjort på tre månader) hade visst satt sig lite väl hårt så hon stod/satt/låg som en stenstod och jag fik ge dk för att få med henne, hm … Belönade upp hennes initiativ att hänga på genom att kasta godis framåt och hoppas på effekt till nästa pass.

N3 4 på listan är bättre fart och tryck i konskicken. Det är rätt lättränat – jag kan verkligen ladda henne genom att göra ”klaaaara, fääääärdiga ….” och ”kasta” henne lite bakåt.

Nr 5 var fritt följ. Förstås. Hade en lång bra vägg som jag passade på att backa vid. Det är fortfarande fusk-backande. Hon backar för fort och är lite bakom mig och jag ska träna om det helt så hon tar långsammare medvetna steg bakåt, inte kastar sig lika mycket bakåt som nu. Men jag kunde gå ut från väggen och ändå få en rätt bra linje bak så detta är helt klart en framkomlig väg, delvis.

Nr 6 var lite fjärrträning och där är mitt fulla fokus på att hon inte ska lägga sig som en banan med högerbakben utvridet. Konstigt nog så kan hon ligga väldigt snett utan att det påverkar stillheten i frambenen. De är helt stilla. Men det ser inte alls bra ut, fult och snett, att hon lägger sig så. Så nu sitter jag så här när vi tränar:

IMG_6730

Jaha då var vi gång igen då. Jag längtar mest ut till jakten ;) men eftersom det är jättesvårt att hitta marker med fågel just nu, utan att behöva köra en halv evighet, och eftersom det inte är några fler prov kvar i år så känns det som att jag behöver sparka igång lydnaden så att vi kan komma vidare.

Och jo det var kul att börja igen! Särskilt kul är det ju att den här lilla fantastiska hunden inte alls blivit sämre på något sedan vi tränade mer intensivt i somras. Nä, hon verkar ha legat på laddning och vilat sig i form. Otroligt fräckt! :)

PS: Och ja, jag har anmält mig till en tävling, annars blir det ingen bra träning för mig. :) Annandagen blir det. Och ja, det kommer gå bra med gruppmomenten, jag har en bra plan och träningen går som den ska. DS.