Oj vad tiden har gått fort den här hösten. I nästan tre månader har jag haft uppehåll från lydnadsträningen och ägnat mig åt jakt och jaktprov. Det har varit väldigt tidskrävande, rätt dyrt, många resor för att komma till rätt marker med fåglar och kaniner och för att gå på prov. Men så vansinnigt roligt!!!

Jag har bloggat lite om mina provupplevelser på Apportering till vardag och fest; både när jag fick gå bredvid en spanieldomare (och lära mig massor) och när jag äntligen fick starta öppenklass.

Idag re-startade jag lydnadsträningen genom att gå kurs för Siv. Tassla var superpepp och rolig; full av självförtroende och fart och det bästa av allt: vi gjorde gruppmoment, inte på full tid men kanske några minuter, och hon var hur cool som helst. Självsäker, fokuserad, glad och ”på”.

ÅH TÄNK om det är så att den där gräsliga upplevelsen då hon blev överfallen bara har lagt sig längst ner i minnet!!! Jakten har gjort henne tuffare, modigare och säkrare och hon har många träningserfarenheter av bra gruppmoment tidigare och nu så bara ”piece of cake” … TÄNK om det kan få vara så!

Idag kunde vi ägna oss att finslipa detaljer och höja oss ett snäpp till i redan rätt okej utföranden – DET är ju SÅ kul att göra! Vi jobbade med backandet i fotgåendet som är helt styvmoderligt behandlat av mig. Tassla är ju väldigt lite shejpad egentligen dvs jag har inte shejpat fram massor grundfärdigheter för hon var så himla lättränad och jag kunde gå så pang på med många delar. Så backandet har jag egentligen inte tränat fram – inte heller några roliga trix med mycket bakdelskontroll.

Idag fick vi kliva upp på en sådan där agilitybalansbom som låg på marken för att hitta ett rakt backande och det var lättare sagt än gjort! Jag hittade inte knappen för att backa förrän efter en rätt lång stund. Kul att får jobba med sådan grund-grundfärdigheter!

Vi hann också göra inkallning med stå och ligg som var förvånansvärt bra och flera rutor som var superfina, bra fart och bra stopp på den punkt jag vill ha henne på. En detalj som vi satsade på var konskicken, som är lite mesiga och oengagerade. Jag fick jobba med att höja hennes förväntan och det gick bra! Hon ska ha ett stenhårt fokus och vara beredda att explodera – inte så där lagom lojt galoppera ut till konen.

Jag kommer börja planera in tävlingar under vintern nu, ska dock fortsätta jaktträningen så länge man får släppa på fågel, sedan blir det ännu mer lydnadsfokus ett tag igen. Men om jag ska vara ärlig så längtar jag redan till nästa höst ;). Jag har blivit helt biten av jakten, det är något av det roligaste jag har gjort. :)