Jag vill att Totte ska ha ingångar som sitt första defaultbeteende när vi tränar, möjligen likställt med att lägga sig tyst ner med huvudet i marken – men det sistnämnda ska han ju göra när vi pausar mellan träningspassen, inte mitt i.

Sedan jag upptäckte att Totte endast gör spontana ingångar om jag utför en kedja av handlingar så har jag tränat om dem. Tidigare såg det ut så här: Om jag belönade honom framför mig och under tiden som jag belönade flyttade mig framför honom och sedan reste mig upp i  tävlingsposition så gjorde han en ingång. Hela denna kombination av rörelser var en signal för honom att göra en ingång. Om jag kastade en godis som belöning så tog han den, åt upp den och började sedan erbjuda nya beteenden framför mig. Ingen ingång då inte.

Jag började då att bygga bort denna kedja av signaler. Jag backade helt enkelt och klickade för att han påbörjade något som kunde liknas vid en ingång. Jag gjorde även följaövningar där jag flyttade mig åt höger och han fick följa efter, både stående på stället och under fritt följ framåt. Ganska fort började han gå hela vägen in även om jag belönade på olika sätt. Ingångarna hade då blivit sämre än de var tidigare men jag kunde fort höja kriterierna.

Nu gör han snabba, i stort sett fina, ingångar när jag ställer mig i tävlingsposition, från alla håll och kanter.

Jag har även kunnat slipa på delmomentet att göra ingångar med apportbocken och äntligen har det släppt. Tidigare har han både blivit lös i greppet och gjort sneda ingångar så fort apporten är inblandad.

Men som vanligt så är det mängdträning som gäller med den här vovven. Kanske inte unikt? Det som slår mig igen och igen är att jag måste ta små steg i all inlärning annars smyger det sig direkt in ett fel i beteendet. Det går inte att slarva det minsta. Det är rätt så ansträngande… Men jag lär mig onekligen att  bli en noggrann tränare.

Häromdagen tittade jag över delmomenten som jag har på plats och konstaterade att de flesta nog skulle nöja sig med hur han utför dem nu, kedjat ihop dem och gett sig ut på tävlingsbanorna. Men jag har så svårt för att sätta ihop något som är okej men inte kalasbra. Kanske ska jag tänka om där, jag vet inte.

Färdigt att kedja är hoppet, läggande under gång, inkallning och platsliggning. Det ska jag i alla fall börja med nu, jag borde ha gjort delkedjor i mycket större utsträckning än vad jag gjort. Sedan behöver jag fila på ställandet, apporteringen och länga fria följet. Och tävlingsträna i massor. Därefter så borde vi kunna starta och göra bra ifrån oss.

Tror jag.