Häromdagen var Marie och Fen på besök. Det är Marie som har gett sin border collie en trick-kurs på webben för Silvia Trkman i tioårspresent.

Det är väldigt rolig med ens (vuxna) hundkompisar där man efter den inledande hälsningsfraserna kastar sig ner på golvet och krälar runt för att hitta optimal position för att kunna träna diverse trick :0). Marie och Fen glänste med sitt senaste trick som är att Marie ligger på rygg på golvet och har benen rakt upp med föttern i hop – och på de där fötterna ska Fen balansera… Visst låter det galet?

De har kommit så långt att Fen tar upp minst tre tassar på Maries skoförsedda fötter (enklare att stå på för hunden) och hon till och med har gått upp med alla fyra vid några tillfällen. Fen står då i en fåtölj och Marie ligger med benen så att Fen ganska enkelt kan kliva ur fåtöljen upp på fötterna.

Det här måste jag ju göra med Totte, tänkte jag och Marie ställde snällt upp och lånade ut sina fötter. Vi började enklare, med att Marie låg på magen med skorna lutade mot dynan i fåtöljen, så att Totte lärde sig att skosulorna kan vara en target. Som vanligt när Totte ska lära sig något nytt så är han lite frustrerad i början, och kanske var det lite, lite läskigt också så han var tvungen att skälla lite. Men så fort han fattat grejen blir han tyst och jobbar glatt på.

Marie grälade lite på mig, hon tyckte jag körde för långa pass med tanke på att han lätt börjar ljuda, och det kan hon faktiskt ha rätt i. Speciellt i början då Totte ju så lätt går upp i onödigt hög frustration. Det skadar inte att ta fler korta pauser än vad jag gör.

En förkunskap för den här övningen kan vara att balansera både högt och lågt på allt möjligt ostadigt underlag. En annan att stå och kliva på matte eller husse. Jag försökte få Totte att gå på Maries rygg men han tyckte inte alls det var en bra idé. Ytterligare en bra förövning är att stå med alla tassarna i en skål, det är ju lite samma tänk – att samla ihop tassarna på en och samma yta och hålla balansen.

Marie har lärt Fen att stå på hennes rygg när hon står på alla fyra. Det kan ju också vara en bra för-övning.

Här är några korta klipp på Tottes första pass:

 

Det där med att träna trick är ju inte bara kul. För min och Tottes del har jag kommit på att det också handlar om uthållighet, att jag vågar höja kriterierna och vänta på att han faktiskt jobbar vidare utan att ge upp. På köpet blir han  ju än mer träningsbar och följsam OCH dessutom kan många trick vara jättebra gympa för hunden. Maries drygt tioåriga Fen är så fin i kroppen och klar i knoppen – säkert mycket tack vare trick-träningen.