Det är något med Maria som gör mig alldeles lugn. Kanske för att hon är så lugn :) och vänlig (hur kan människan alltid vara så vänlig, om hon någonsin blir irriterad eller trött på en elev så läcker hon inte det ett endaste dugg) men det är inte bara det, det är också för att jag får så otroligt många svar och så många bra idéer när jag tränar för henne. Hon är inte bara otroligt kunnig, hon är också klok som en bok.

Tassla och jag hade vilat i flera dagar eftersom jag inte varit på så bra humör på sistone (det har inget med hundträningen att göra men det påverkar den). Och även om jag har varit gräsligt trött vissa stunder de här dagarna på kursen så har känslan ändå hela tiden varit väldigt bra. Både hos mig och Trasslet.

Tassla blev inte låg en endaste gång under de här dagarna, tvärtom visade hon upp en härlig attityd i allt vi gjorde. Jag var också duktig – så fort något funkade halvbra, i en kedja till exempel, så skakade jag omedelbart av mig det och fokuserade på att lösa nästa uppgift. Jag kan bli lite tveksam ibland i sådana situationer, som om jag inte vet vad jag ska göra, och den tvekan stör träningen.

När det gäller vad jag ska förbättra som tränare till nästa kurstillfälle så har jag listat följande:

1. Jag ska aktivt arbeta med att hålla på kriterierna. I alla år har alla mina tränare sagt just detta till mig: Håll på kriterierna. Och jag har tänkt, ”ja visst, det måste jag ju, det ska jag”. Sedan har jag gjort NADA åt det. Det krävs ju mer än en tanke. Jag vet att det här är ett område hos mig som har stor utvecklingspotential, men jag har aldrig gjort en KONKRET plan för hur jag ska bli bättre. Det ska jag göra nu!

2. Låt aldrig Tassla någonsin mer göra en dålig ingång vid min sida. Det här är VERKLIGEN intressant. HUR blev det så här? Jag har slirat runt nu ett tag med dåliga ingångar och värre blev det förstås när jag trampade på henne häromveckan. Nu ska jag kampanja ingångar. Och när jag inte tränar det aktivt ska jag antingen hjälpa henne in rätt eller strunta i ingången. ALDRIG mer låta henne träna på att komma in dåligt! JAG LOVAR!!!

3. Jag ska vara lugn mellan momenten och komma ihåg att andas. Ibland har jag en tendens att bli stressig och flängig – särskilt om det är en tävlingsledare som hetsar mig. Det blir aldrig bra. Jag hamnar utanför vår bubbla och det ser dessutom tråkigt ut. Om Tassla ska ha en bra chans att göra det jag vill så måste jag ge henne goda förutsättningar.

Dessa är de tre viktigaste punkterna som jag behöver förbättra just nu.

När det gäller träningen av Tassla (och inte mig) så handlar det mest om olika utföranden av delar i olika moment som är i fokus just nu. Hela moment också förstås och kedjeträning. Jag ska träna mycket uthållighet ett tag nu, blandat med allt annat förstås, men i varje pass ska jag ha med både tävlingsträning (kommendering) och uthållighetsträning.

Och så var det det där med ingångarna. Högst på min priolista när det gäller delmoment står det:

1. Träna ingångar

2. Träna ingångar med apporten

3. Träna ingångar med fart

Så det ska jag köra STENHÅRT nu. Det och stående förflyttningar på stället, alltså att vara väldigt tajt intill mig när jag svänger åt olika håll. Jag ska återkomma till det någon annan dag, det var kul men svååår träning tycker jag.

Annars då? Vi filade på fotgåendet, ingångar på plan, apporteringen, rutan, vittringen, platsliggning och sittande i grupp. Jag har massor att träna vidare på i alla momenten och fick några bra ”aha”-upplevelser kring fortsättningen i till exempel rutan. Om detta skall jag förtälja en annan gång!

Nu ska vi vila några dagar igen, medan jag planerar för träningen som komma skall. Det ska bli så kul att träna vidare och jag längtar redan till nästa kurstillfälle!

Siv tog bilden på mig och Trasslet. :)