Igår träffade jag Jenny och Rut och deras unga knasbollar Lio och Otis (under året båda två, Tassla och jag känner oss lastgamla ;)) och tillbringade flera trevliga timmar i solen på klubben. Vilken höst!

Min pigga cockertjej var tillbaks och jobbade på fint, hoppas det bara var träningsvärk sist. Även idag körde jag igenom eliten uppdelat på två pass, fyra moment i taget (med belöningar på strategiska platser). Många bra svar!

Jag gick ut hårt och gjorde fotgåendet som första moment, medan Lio och Otis hjälptes åt att beklaga sig i högan sky, hehe, vilket var suveränt bra träning för oss. För Tassla kan ju bli lite låg av hundar som vrålar och skäller. Hon blev också lite påverkad och störd. Men jag satte igång en lek en bit in i momentet och efter det så släppte det. Jag älskar det med henne! Att hon kan jobba sig igenom sina rädslor.

Därefter gjorde vi hoppapport, fjärr och rutan. En liten, liten fördröjning i gripandet kan jag fortfarande se men farten både ut och in var idag riktigt bra. Men jag måste skärpa mig återigen när det gäller ingångarna som är alldeles för långt bak. Och träna upp att hålla utan tugg ÄNNU bättre!

Fjärren var, börjar bli tjatigt men, sååå fin. Trots att den också ackompanjerades av skall! :) Och japp, idag klarade jag av att göra rutan LÄTT. Riktade in henne noga mot rutan innan jag gjorde konskicket och hade lagt ut en boll. Hon fick nästan tillbaks den fart vi hade innan rutkraschen.

Efter en paus då valparna tränade, tog vi nästa fyra moment. Det blev dirigeringsapportering, vittring, inkallning och z.

Min träning på att vända snabbt för att ta leksak som ligger bakom (inkallning) har börjat ge lite resultat nu. Det är fortfarande en bra bit kvar men idag gjorde hon ett av sina bättre stopp faktiskt.

I vittringen, som jag ändå tycker att vi kan kalla ett av våra paradmoment, överraskade Tassla mig med att ta fel pinne två (!) gånger på raken. Jag vet faktiskt inte vad som hände. Tilt i hjärnan? Eller det faktum att Jenny lade doft på pinnarna och att hon känner henne så väl (vi har inte tränat ihop på länge så hon har nog inte tagit pinnar med Jennys doft på ett år eller så, om ens någon gång). Hon lyckades även att gå över rätt pinne två gånger i första försökte, innan hon tog helt fel, en pinne flera pinnar bort. Kanske dags att ta in riktigt många pinnar in i träningen igen, så hon måste vara uthållig? (Det har hon ju också varit så bra på innan, hm, jag får inte slå mig till ro när någon funkar!). Jag har ingen aning. Men lite senare i träningspasset gick vi tillbaks till att Tassla fick sitta nära pinnarna och jag lät Jenny lägga ut tio pinnar med sin doft. Då tog hon klockrent rätt och jag kunde kasta pipbollen rakt på pinnen. Två repetitioner utan tvekan. Så vad det än var så höll det inte i sig. Puh.

Z:at går bättre och bättre. Bra info idag var att om jag sjabblar med hur jag går (jag glömmer hur jag ska gå) och inte hinner samla upp henne innan kommenderingen så kan det bli fel. Så blev det med ett skifte men de andra var fina. Jag behöver bara lära mig ännu mer hur jag ska gå, så det sitter i ryggmärgen.

Dirigeringsapporteringen är ungefär lika kraschad som rutan just nu. Efter att jag har lärt in nytt kommando och nytt handtecken (eftersom både hon och jag förväxlade kommandona innan) så har jag inte haft någon mittenapport utlagd. Men jag har i alla fall börjat träna med apporter igen, efter flera veckor med bara skålar. Idag provade jag dels lägga in mittenapporten och dels skicka henne till konen först. Hm, det blev förvirrat. Hon tog mitten flera gånger och sedan började hon förväxla mina riktningskommandon. Så vi backade till skålarna igen. Så fort hon kändes säker (det gick fort) på vad vi höll på med så la Jenny in några leksaker som ”mittenapport” som störning. Det gav väldigt fint resultat! Bra att ha en hund som är van vid att välja bort störningar.

Avslutningsvis, när vi var ganska trötta, så lade vi in lite halvkass gruppmomentsträning … Ooops vad jag måste prioritera det! Hon lägger sig så fort jag gömmer mig, på sitt i grupp. Och hon ligger förvisso i platsen men blandar hakan i backen med att ha huvudet uppe. Jag har gått alldeles för fort fram där.

Men vilken rolig träning det blev idag! Känns som vi är jättebra på gång.

Nästa träning ska jag ha stort fokus på detaljer. Vi ska prioritera gruppmoment, dirigeringsapportering, inkallning, högersvängar och stegförflyttningar. Det blir bra!