Det känns nästan som om det enda jag borde träna på nu och väldigt lång tid framöver är fotgåendet och några av momentets typ hundra delar.

Det är ju S***N vad svårt det ÄR!!!

Känns som om att inget funkar ens i närheten av hur jag vill ha det.

Hon har blicksläpp. Hon har skiftande position både framåt och i sidled. Hon sitter snett. Hon sitter för långt ut. Hon vänder för yvigt åt höger. Hon hamnar bakom i vänstersvängen. Hon har en högst skiftande attityd.

Well… Men ok, det är bättre ändå än vad det var för ett tag sedan: Hon sätter sig snabbare vid halterna. Hon vänder trots allt tightare åt höger än vad hon gjorde innan jag började kampanja det. Ingångarna är bättre. Och det kan som helhet se rätt bra ut hemma på gräsmattan nu ändå.

Men oj vad det tappar när jag kommer till en ny plats. Idag var jag i Falkenberg och tränade på deras fina brukshundsklubb och där hade vi aldrig varit förut. Jag blev kommenderad (som jag inte följde) och provade idag med externbelöning. Har inte gjort det förut och det var ingen höjdare. Det blev inte alls bättre. Så det slutade jag med och belönade istället hos mig, ibland med boll, och ibland med godis. Då funkade det bättre men blicksläppen var där så jag fick starta om igen många gånger.

Det var ju det där med att HÅLLA PÅ KRITERIERNA. Och att de måste vara ganska stränga. Jag måste skärpa mig! Jag ska säga mina kriterier HÖGT inför varje fotgåendeträning från och med nu. Annars halkar jag dit direkt. Det här momentet kommer aldrig bli bra om jag inte tränar det BRA VARJE GÅNG. Jag får inte släppa igenom en massa skit.

Det hjälpte att jag började räkna stegen jag tog. Jag sa innan ”nu ska jag gå 15 steg” och så räknade jag dem och släppte hon blicken så bröt jag, ojade mig och gick tillbaks till startpunkten och började om. Sedan försökte jag belöna jätte-, jättebra.

Men vet ni vad som fungerade allra bäst idag? (Jag gick förresten barfota och tyckte att hon var lite tightare än vanligt). Jo, bäst funkade det när jag gick med godis i vänsterhanden. Hrmpf. Upptäckte det av en slump. Jag går allra oftast med godis i höger hand om jag har det i handen. Men vid ett tillfälle så hade jag det i vänster och då gick hon väldigt bra, långt och med fin attityd. Det där måste jag kolla nästa gång vi tränar – om det var en slump eller om jag kan använda mig av det i vissa lägen. Till exempel initialt när vi ska träna svängar åt höger och halter åt höger.

Så, fotkampanjen ska vi verkligen ta på allvar de närmsta veckorna.

Sedan har vi ju platsliggningen som också måste kampanjas. Jag har börjat göra om det momentet så hon inte behöver ligga med huvudet platt i backen. Jag märkte för någon vecka sedan att hon blev orolig av att jag gick iväg långt och om hon inte såg mig ordentligt så reste hon sig (!). Idag gjorde vi två platsliggningar med trygga hundar och den andra gick jag iväg 30 meter och stod i skuggan under ett träd. Jag såg på Tassla att hon var lite orolig, men ändå mindre än sist så det går åt rätt håll. På slutet av de tre minutrarna (jag belönade en gång mitt i) så hade hon hittat tillbaks till att vara trygg med huvudet i backen. Ska fortsätta med störningsträningen och att också stå bakom henne så hon inte ser mig alls, som en första förberedelse på att jag sedan ska gå och gömma mig. Det här med att gömma sig … vågar nästan inte tänka på hur det ska gå. Gäller att vi tränar inför det väldigt metodiskt och långsamt känns det som.

Apporteringskampanjen har jag redan skrivit om och det som kan tilläggas där är att det inte gav något resultat att jobba med att inte tugga på leksak. Funkade inte, jag måste tänka om.

Slutligen de snabba vändningarna på stället (rutan och konen) som vi jobbar vidare med, det funkar hyfsat och är nog det som jag kommer bli klar med först.

Så, fyra viktiga kampanjer nu. Dessutom behöver jag underhålla några andra moment så de inte helt tappar formen. Tänker mest på vittringen, dirigeringsapporteringen och fjärren. Lite mycket att göra nu med andra ord. ;) Tur det är sommar och kvällarna är oändligt långa…