När jag tänker tillbaks på mitt hundliv 2012 så domineras det av två känslor: Stor sorg och stor glädje. Dacke dog i december och i många månader efter det var det tomt och tungt och svårt att vänja sig vid att han var borta.

Tottes hälsa gick upp och ner och han fick gå till en akupunktör för att magen skulle bli bättre, innan vi började med att ge kortison på heltid. Men när både mat och medicin föll på plats fick vi ett välbehövt andrum och det var SÅ skönt att se honom gladare och piggare. Vi spårade mycket i ett snöfritt januari. Sedan gick påbörjade vi elitsatsning för Maria Brandel, men då var det upp och ned med Tottes hälsa.

 

Sommarträffen med Maria-gänget var han rätt pigg och glad dock!

 

Några månader in på året började sorgen över Dacke förändras (man vänjer sig ju) och lagom till att det började göra lite mindre ont så kom den stora glädjen: Tassla. Årets roligaste resa var den till Finland för att hämta henne. Att hämta en valp: Finns det något roligare på denna jord? :)

Men det var ju också lite nervöst, jag hade inte träffat valparna och inte heller mamma Musti (även om jag förstås hade hört mycket gott om henne) och den valp som jag skulle ha hade råkat ut för en olycka när hon var fyra veckor. Då hade en terrier smitit in i valphagen och bitit Tassla över nosen så hon fick sys :(. Hur skulle hon vara att hantera? Skulle hon vara rädd för hundar? All min oro försvann när jag träffade Tassla som under de två första minutrarna jag träffade henne apporterade mina bilnycklar som om hon aldrig gjort något annat. Hon sprang ut, grep dem och sprang in med dem – rakt upp i min famn. Hon var entusiastisk, människoälskande, energisk och adopterade oss direkt. Och vi henne <3.

 

Totte var tyvärr inte alls nöjd med den nya familjemedlemmen och jag var dum nog att försöka trappa ner hans medicin samtidig som han skulle vänja sig vid Tassla. Tassla avgudade Totte trots hans försök att ignorera henne…

Bara några månader gammal var Tassla med på kurs med Maria Brandel som öste lovord över Tasslas fina egenskaper och förmågor, själv var jag stum och häpen. Är det så här det är att ha en arbetsavlad hund? Hon lärde sig fortare än blixten och hon hade en fantastisk balans mellan fart och lugn. Och hon var en naturlig apportör! Så många fina förutsättningar att odla vidare på.

Förutom valpen så dominerades sommaren av att göra klart Apportering till vardag och fest. Under året startade jag och Elsa även en blogg med samma namn, där vi började blogga om jaktträning och om bokens tillkomst.

Under hösten fann jag och Totte ett gemensamt intresse och började med agility. Totte var så glad, så glad och då blev ju jag det med förstås! Fast jag mest snubblade runt och kände mig som en elefant i en porslinsbutik… ;) Tassla och jag började en elitsatsningskurs med Siv Svendsen och även om jag hade en jätteseg start på kursen så var den fantastiskt bra och rolig och vi fick MASSOR av konkreta tips på hur vi ska träna vidare med grunderna för att få till elitmomenten. Det var en riktig vitamininjektion för träningen!

Dessvärre blev sedan träningen satt på paus – fast av en superrolig anledning – för i början av december kom den då till slut: Boken.

Det var hisnande och overkligt och vi var så nöjda med hur trycket blev, bilderna (över 200 bilder) hade jättefin färgåtergivning och allt såg precis så fint ut som vi hade önskat. Nu är den på väg ut i världen och vi har redan fått så mycket positiva omdömen från läsare att jag vill hjula av glädje. Nu är tyvärr inte kapabel att utföra den typen av gymnastiska övningar men jag gör det i sinnet ;)!

Nu ser jag fram emot nästa år då min främsta önskan är att hundarna och jag ska få vara friska och pigga. Är vi det kan vi nog göra en massa kul som jag önskar; starta jaktprov, tävla i lydnad, gå roliga kurser i agility, lydnad och jakt. En del är redan planerat: Sivs kurs fortsätter i januari och mars, därefter blir det Maria Brandel några gånger fram till och med augusti, med en avstickare till Siv på sommarkurs. I början av året är en jaktkurs inplanerade också och jag smider överhuvudtaget spännande planer för jakten.

Ett riktigt gott nytt hundår önskar vi er!

 

Lena, Totte och Tassla