Det var himla bra att skriva upp exakt var det var jag faktiskt har kvar för att kunna starta i lydnaden (Kvar inför debuten i klass 1) det gjorde att jag har kunnat fokusera på det i träningen. Som till exempel den så kallade apporteringsträningen i lydnadsklass 1.

Här måste jag bara göra ett inlägg; hur tänkte de som satte ihop det momentet? Är syftet att hunden ska visa att den kan sitta och hålla apporten? I så fall hade den ju kunnat få gripa den hur som helst, nu känns det bara fånigt att den ska vänta på ett kommando och gripa från sidan – något den aldrig kommer göra sedan. Bättre hade ju varit att visa upp en ingång med apporten i såfall, så hade hunden kunnat gripa apporten ur min hand framifrån istället. Jaja.

Hur som helst så skrev jag ju inlägget häromveckan, angående apporteringsträningen, att jag behövde göra klart följande:

Gripa först på kommando, inte innan. Och göra det tyst. Hålla i tio sekunder (överträning).

Jag vet inte hur jag tänkte där, för det har aldrig varit ett problem att Totte griper innan kommando. Han griper helst inte alls nämligen…

Att sitta ner och gripa apporten vid min sida tycker Totte är svårt. Att gripa apporten ordentligt överhuvudtaget har jag fått träna jättemycket på och jag har använt mycket lek och att han ska ta hårt i apporten och dra den ur händerna på mig (för att få ett fast gripande). Inledningsvis tuggade han också frenetiskt på den så inget i apporteringen har jag fått direkt gratis…

I början grep han överhuvudtaget inte apporten när jag visade honom den då han satt vid min sida. Det enda som hände var att han började yla missnöjt ;O)… och det hjälpte ju inte att jag tog bort apporten för det verkade han bara bli väldigt lättad över – ”äntligen slapp jag den” liksom.

Tidigare har han morrat till lite när han har gripit apporten när jag har haft honom framför mig (som ett lekmorr när han griper leksaken). Jag har struntat i det och tänkt att huvudsaken är att han griper ordentligt. Troligen har jag byggt in lite ljud i att han griper apporten från mina händer – för detta händer aldrig när han griper den från marken.

Jag tänkte och tänkte på hur jag 1, skulle få bort ljudet 2, skulle få honom att villigt gripa på kommando. Att ta bort apporten när han låter är som sagt inte ett alternativ.

Jag bestämde istället mig för att börja om från början. Jag började med honom framför mig. Så fort han visade intresse för apporten så klickade jag. Han la direkt nosen mot den så då klickade jag för det. Innan han hann börja låta. Sedan höjde jag kriterierna i pyttesmå steg så han bara behövde öppna munnen över apporten, sedan ta lite, lite i den. Hela tiden klickade jag innan han lät. På ett och samma träningstillfälle kunde jag ta in honom vid sidan, lägga på kommando samtidigt som han utförde beteendet och låta honom gripa (när jag fortfarande höll i apporten).

Mitt fokus var på att han skulle vara tyst, men jag la samtidigt på kommandot eftersom jag tänkte att han ska vänja sig vid det direkt. Kommandot var tidigare en utlösare av yl-pipandet nämligen.

Det funkade förvånansvärt bra!

Därefter kom den svåra ”sitta tyst och bara hålla-delen”. Att gå och hålla, att springa och hålla och att göra ingångar och hålla är inga problem men att sitta still och hålla tycker Totte är helt j-vla ointressant. :o)

Vissa hundar brukar bli mer motiverade att hålla hårt i apporten om de har en externbelöning att fokusera på. Totte börjar istället att pipa och eftersom jag inte vill trassla mer än nödvändigt med det här momentet som redan är svårt nog så är det inte ett alternativ för oss.

Jag har kört med BRA belöningar och längt tiden successivt men jag har också gjort omvänt lockande. Som vanligt funkade det omvända lockandet bra och han höll hårdare och längre. Jag har också kört med en massa störningar som att klappa honom, kasta leksaker, peta på apporten, strössla godis framför honom, lägga godis på apporten osv. Med störningar går det också bra… Det är som sagt när det blir helt stilla och tyst som det är svårt…

Men med ovanstående träning har det blivit mycket, mycket bättre. Han håller fint (fast han ser otroligt uttråkad ut :o)) och släpper inte för att jag tar i apporten utan väntar på ett tack. Så jag är mycket nöjd med utvecklingen.

Jag ska filma det här någon dag så fort Totte mår lite bättre. Jag experimenterar just nu med hans mat för att få ordning på magen och det går åt rätt håll men han är forftarande lite ojämn när det gäller ork. Vilket jag också är för tillfället så träningen ligger nere just nu.

Totte apporterar

Totte apporterar