För en väldans massa år sedan gick jag en ettårig specialsöksutbildning på Hundcampus med min rottweiler Dacke. Jag utbildade honom till barnsökshund men jag lärde honom även att hitta alla möjliga dofter som jag bad honom om. Det är faktiskt det roligaste jag gjort inom hundträningen! Han kunde gå i en skallgångskedja med massor av vuxna och ignorera dem alla och bara leta efter barn, som doftar annorlunda tills de blir könsmogna. Han var en exceptionell sökhund, och det säger jag inte bara för att han var min och mitt hjärta ;), utan det tyckte även mina lärare. Det var helt fantastisk att arbeta med honom.

Efter att Dacke dog har jag inte hållit på med specialsök men jag har haft stor nytta av mina kunskaper om att läsa vind och förstå hur dofter beter sig i olika marker och rums- eller väderförhållanden både när jag har spårat, jagat och tävlat lydnad (vittringsapporteringen) med dem.

I höstas gav Klickerförlaget ut boken Nosework – allt du behöver veta (skriven av Helena Lindhe och Britt Nylund) som jag är redaktör för ihop med Ulrika Jannert Kallenberg. När jag arbetade med den så tänkte jag ”himmel vad kul detta är, jag måste börja igen”.

Så, igår var det dags. Detta ska bli min och Tottes aktivitet. Jag har ständigt dåligt samvete för Totte som IMG_1993inte får åka med när jag tränar de andra hundarna eftersom han då ylar och gnäller konstant vilket gör mig (och honom) sjukt stressad. Men om jag bara har med honom kan jag oftast hantera det.

Totte kan MASSOR. Han är den av mina hundar som är mest shejpad och han har så många grunder (till exempel för nästan alla elitmomenten) och han kan en hel hög tricks. Men Totte har haft hälsoproblem i form av en kronisk tarminflammation (som är helt under kontroll nu) och så har han allergi. Han är allergisk mot kvalster, pollen, olika föda osv, vilket såklart bidrar till att han lätt blir uppstressad. Så vi har aldrig fått ihop alla de där grunderna till någon egentlig helhet.

Men nosarbete är det bästa man kan göra med en hund som lätt stressar upp sig. Spår, att leta efter grejer – eller specialsök och nosework. Totte har fått leta efter grejer ända sedan han var valp. Han fick göra rätt avancerade sökövningar – samma som jag gjorde med Dacke – och att leta upp saker som är riktigt klurigt
gömda är hans specialitet.

För några veckor sedan klickade jag in doften eucalyptus på honom, och jag gjorde det i princip som jag lär in vittringsapporteringen. (Totte är killen som ALDRIG tar fel pinne i vittringen. Han är lugn och metodisk och ger sig inte.)

Först tog jag tre tesilar, som jag la bomullstussar i. Den ena tussen droppade jag eucalyptus på. Jag tog i alla, det vill säga både tesil och bomull var kontaminerade med min doft. Han lärde sig på typ tre minuter vad jag ville att han skulle göra och jag tränade några pass där jag la tesilarna på golvet i olika formationer. Eftersom Totte har en nosfrysmarkering sedan innan så använde han den för att tala om var doften var. Fast jag såg på hela honom att han hade hittat doften redan innan nosfrysen.

Dagen innan kursstart tänkte jag att jag nog behöver ha tränat lite till, jag skulle ju ändå gå IMG_1995fortsättningskursen ;). Jag tog fram postit-lapparna (som jag använder som ett första steg när jag lär in vittringsapportering) och droppade doft på en. Sedan satte jag lapparna först på golvet och började sedan flytta runt dem så de hamnade lite här och var; på väggen, på soffan och så vidare. Totte var med på noterna och sedan var det dags för kurs.

Kursen som hålls av en av bokens författare, Britt Nylund, hölls i en för ändamålet perfekt lokal; en liten industri utanför Göteborg. Vi fick börja med ett rumssök och det var ändå lite spännande för Totte har ju bara sökt efter eucalyptus kryddat med min doft och han hade aldrig sökt av ett så stort område som ett rum förut. Det var lätt som en plätt sa Totte och markerade ivrigt gömman som satt under en kontorsstol väldigt klurigt, så han fick trycka in nosen för att markera. Alla kurshundarna löste uppgiften galant och alla förarna var stolta och glada. :)

Sedan gick vi vidare till ett större rum och nu skulle vi söka efter två gömmor. Britt tycker man ska börja med två gömmor tidigt så hunden inte lär sig att det INTE alltid är slut efter en gömma. Bra tänkt tycker jag. Så bygger vi uthållighet. Man belönar så klart storstilat efter första gömman men skickar sedan ut hunden att söka i resten av rummet. Så här gick det för Totte:

Jag är väldigt nöjd med hur han så självklart letar både högt och lågt och hur han ringar in doften så snyggt på slutet, haha, han är bedårande faktiskt när han försöker klättra över stolen för att komma åt gömman under den. :) Några gånger vill han återvända till den första gömman men han accepterar fint att jag styr om honom och insisterar inte. Han är lite frågande några gånger men jag tror det ger sig med erfarenhet.

Efter de två rumssöken gick vi över till behållarsök. Leta doft i kartonger har Totte aldrig gjort men jag gick en liten sväng och pekade på kartongerna och sedan satte Totte igång.

 

Jag tycker det är roligt att studera Tottes sökmönster. I framtiden tänker jag att jag kommer behöva vara lite systematisk om vi till exempel är i ett större rum med många prylar. Så att jag vet var vi har varit. Men den systematiken kommer vila helt och hållet på hur hans naturliga sökmönster är. Så nu kikar jag nyfiket.

Det är också roligt att se mig själv på film och hur uppenbart det är att jag skickar honom på linjetag när han ska söka, hahaha. Fel sport! ;) Om jag pekar rakt fram springer Totte rakt fram och risken är väldigt stor att näsan inte kommer på direkt då. Jag behöver utveckla mina söksignaler helt enkelt. Det syns inte minst på skosöket (det andra söket) här:

IMG_2007Andra saker jag kom på hos mig själv var att när jag började se att han fick doften i näsan så stack jag handen i fickan. Sådana signaler kan jag ju inte hålla på med förstås. Antingen kan jag ha godiset i handen
medan han letar (alla mina hundar får lära sig tidigt att ignorera det) eller inta ta upp det förrän efter klicket.Det ska bli kul att fortsätta med att blanda in störningar och förstås att göra för mig dolda sök, alltså där jag inte vet var doften är.

Längtar redan till nästa kurstillfälle! Läser om boken, men nu som elev, och googlar var man kan köpa pizzakartonger under tiden. ;)