Ditte pratade om en otroligt viktig grej när hon var här och höll fotgående- och gruppmomentkurs. Hon satte fokus på sådant som våra hundar har svårt för i träningen – till exempel stadga eller att bli lämnade (i dolda gruppmoment). Hur lät vi hundarna göra i vardagen?

Är Tassla med mig precis överallt i huset eller är hon avgränsad ibland? Får hon ligga och vänta på mig i situationer där jag tex ska klä på mig för en promenad, hon får vänta i hallen och jag går in i ett annat rum?

Hm. Nej är nog mitt svar på den frågan. Visst är Tassla avgränsad ibland och det brukar inte vara några problem men det är sällan. Hon följer också väldigt ofta med mig precis överallt – till och med om jag går upp på toa på natten …

Om en hund som har svårt för stadga står och hoppas och ljudar inför promenad eller matservering och sedan får gå ut eller får sin mat – vad har man förstärkt då?

Jag tror så mycket på det här tänket och jag ska från och med nu bli bättre på det. Idag började jag också att träna platsliggning hemma på mattan. Jag la båda hundarna, stod själv synligt i början men gick sedan runt hörnet in i köket. Det blev mycket belöningar i början men jag kunde snabbt öka tiden och det bästa vara att båda hundarna var lugna i blicken och Tassla la ner huvudet.

Nu ska jag träna plats en gång om dagen ända tills tävlingen. Plats och fjärr varje dag från och med nu! (Utom en vecka då jag åker bort).

Och så blir det lite mer avgränsning för Lakritsråttan, så hon kan känna sig helt trygg med att inte kunna hänga på mig precis överallt. För det är ju tryggheten jag vill åt. Jag vill att det ska vara helt okonstigt att jag försvinner en stund.

PS Idag är det ett år sedan vår bok Apportering till vardag och fest kom ut! Det firar vi med att ha julpris på den i några dagar – den kostar bara 195 istället för 295 kronor. Så den som vill fynda bästa julklappen kan göra det nu! ;) DS