På temat ”lära Tassla ett kommando i veckan” har jag nu kommit till nummer två: ”Sitt”. Det här beteendet började jag lära henne redan hennes första vecka hos oss och jag la på kommandot nästan direkt.

Sitt och att sitta kvar är ju ett hyfsat viktigt beteende för en hund som ska sätta sig vid uppflog, så det vill jag ska vara med från början och bli riktigt högt värderat för Tassla.

Jag började som vanligt att belöna för att hon satte sig frivilligt – både i vardagssituationer och under träningspass. Sitt är ett beteende som Tassla erbjöd ofta och gärna redan från början, så det var snabbt avklarat att förstärka det och få ännu fler. Jag satte nästan omedelbart på kommandot sitt genom att först säga det samtidigt som hon satte sig. Efter att ha gjort det ett träningspass gick jag raskt vidare till att säga det innan hon satte sig. Även detta stadium gick väldigt fort. Hon satte sig helt enkelt när jag sa sitt, i princip varje gång :0).

Därefter började jag säga det i lite olika situationer, inte bara i dem som nästan var uppenbara att hon skulle sätta sig i. Även här gick det bra, hon satte sig för det allra mesta.

Som en grundövning när jag tränade frivilliga sitt gjorde jag en lek där jag först lekte igång henne, snodde leksaken och så fort hon satte sig så fick hon den igen. Ganska snart utvecklade jag den leken till att hon också skulle sitta kvar; jag snodde leksaken, höll den stilla i mina händer intill bröstet och när hon satte sig så började jag smyga iväg lite ifrån henne. Satt hon kvar slängde jag leksaken i backen och sa ”ta den”. Reste hon sig upp så stannade jag bara upp och höll leksaken stilla, men om hon ansträngde sig att sitta kvar så fick hon leksaken. En av många lekar jag har för att träna självkontroll. Jag ska skriva mer om självkontroll en annan dag.

Jag har precis börjat med att lägga in lite andra signaler att blanda ”sitt” med. Även om hon inte kan så många verbala kommandon än så kan hon utföra en del beteenden kopplat till fysiska signaler. Till exempel att trycka nosen i min hand, springa runt en grej när jag släpper halsbandet, kliva upp på en kloss när jag lägger ner den, snurra genom att följa min hand som en target, springa ut och ta apporten på mitt ”ja” (vilket i och för sig delvis är verbalt, men hon springer inte och hämtar något vad som helst för att jag säger ”ja” utan det måste sägas i samband med att jag har kastat något).

Jag kommer också att ta fram väldigt snabba sättanden (har börjat med det men det är inte med på filmen) där hon får hög puls och sätter sig jättefort. Det är en förberedelse för sättandena i jakten. Det gör jag fram för allt i häftig lek.

OCH så ska hon lära sig fyra olika sittsingaler: visselpipan, handtecken, kommando och när något flyger upp/kastas iväg framför henne. Men här kommer lite av den första sätta på ett verbalt kommando på sitt-träningen:

Nu ska jag gå och träna lite på nästa veckas kommando. Det är nästan färdigt för en första presentation, så det kommer kanske dyka upp snart, vi får se… :0)