Idag hade vi första ordentliga träningspasset sedan vi tävlade. Mitt fokus var:

Apportering

Fotgående

Platsliggning

Vända upp supersnabbt (i rutan)

Det vill säga de saker som utmärkte sig som ”i behov av förbättring” på tävlingen.

Det som hände i apporteringen på tävlingen har gett mig en del huvudbry. Jag har funderat på vad det var som hände. Ett beteende som aldrig någonsin visat sig poppade upp som från ingenstans, kändes det som. Men saker och ting kommer sällan från ingenstans, jag behövde bara förstå mer exakt vad den svaga länken var någonstans. Så idag på träningen så delade jag upp apporteringen i delar för att se vad som var problemet.

Först lät jag Tassla göra ett antal snabba gripande som gick över i snabbt gripande + snabb fart in. Gick hur fint som helst. Gripandena behöver i och för sig finjusteras för ibland snubblar hon över apporten ;) men oftast griper hon väldigt fort, samtidigt som hon vänder mot mig. Farten in var också bra och hon kastar sig fint i leksaken.

Så gick jag över i att låta henne göra ingångarna. Första gick tveksamt okej, och hon tuggade alldeles för mycket på apporten (det där tuggandet har faktiskt bara ökat på sistone när jag tänker efter). På den andra lät jag henne plocka apporten två meter ifrån mig och försökte fokusera på hur hon faktiskt tog sig in. Den var dålig, hon tuggade väldigt mycket och satte sig snett. När jag försöker göra det en tredje gång så stannar Tassla en meter ifrån mig, tuggandes, och lägger sig ner och tuggar. Där kom beteendet fram alltså!

Men vad är det jag har gjort?!? Det vill jag gärna förstå för att jag ska kunna göra rätt i fortsättningen. Efter lite bollande med Jenny så kom vi fram till att värdet i apporteringen, dvs där jag belönar oftast, är just i snabba gripanden och snabb fart in. Själva ingången har blivit tråkträning där jag på ett dämpande sätt fokuserat på att hon inte ska tugga (omvänt lockande och mycket lutat mig över henne för att se vad hon gör osv). Jag har också känt en liten, pickande irritation över att hon tuggar – hepp! Detta sammantaget ger mig ett bra svar: Tassla tycker helt enkelt inte det är kul med ingångar för jag har inte sett till att de är kul för henne, kanske tvärtom till och med.

Nu blir det till att höja värdet på den delen istället. Jag har följande idéer för tillfället:

1. Göra ingångar utan föremål och ge busbra belöningar. Det ska vara snabba och explosiva ingångar med mycket lekbelöning. Vi behöver ändå höja värdet på alla våra ingångar så det blir ett extra plus att jag kampanjar just det.

2. Göra hållafast-övningar med leksak på grundnivå. Leka dragkamp med leksak, jag släpper, backar och klickar för att hon följer efter med fortsatt hårt grepp och leker igen. Att röra sig rakt fram nära mig utan att tugga är en grund för att också kunna vända upp sedan.

3. Göra ingångar med föremål (ska ta en leksak inledningsvis) där jag snor leksaken om hon tuggar och busar som 17 utan att hon får den. En felsignal för tuggandet med andra ord. Ska prova om hon går igång på det här, blir hon minsta störd så kommer jag inte göra det förstås. Syftet är att hon ska tänka ”här gäller det att hålla hårt som tusan annars blir jag av med det roliga”. Överjordigskt bra belöningar när hon lyckas.

4. Göra lugna ingångar med föremål, där jag shejpar in henne att komma längre och längre in med ett bibehållet fast grepp.

Jag tror på en kombo av full rulle och lugnt. Jag får testa lite och se vad som funkar och jag kommer säkert på fler övningar när jag väl sätter igång. Blir kul att utveckla detta hur som helst!