Dagens träning föranledde mig att formulera följande tio budord till mig själv:

1. Jag ska träna (allra mest) när min hund är pigg och utvilad. (Låt hunden vila dagen efter jag har gjort ett fysiskt och mentalt krävande träningspass, träna inte då igen).

2. Jag ska träna när jag själv är hyfsat pigg, utvilad och mentalt stabil. (Låt mig själv vila dagarna efter tex stora och svåra beslut som skakat mig på djupet och pressande situationer i största allmänhet).

3. Om jag ändå tränar när hunden är lite trött, eller jag är lite trött: Träna korta, enkla pass, fika mycket och sitt i solen och njut av träningskompisarnas träning istället.

4. Växla hund när den ena hunden har fått gå för fullt. Jag har två hundar jag kan träna med, det är fantastiskt!

5. När jag är på nya platser med nya utmanande störningar, ska jag sänka kriterierna. (Börja inte att testa om det går att pressa gränserna istället. Det gör jag i trygga, välkända miljöer).

6. Om jag har stött på en större utmaning i träningen som påverkar väldigt många delar i den så sätt igång och jobba målmedvetet och strukturerat med den efter att noga tänkt igenom hur det ska göras. Gör det i en trygg miljö. Undvik att överhuvudtaget träna utmaningen tills jag vet vad jag ska göra.

7. I de situationer då jag börjat tänka ”herregud jag har tagit mig vatten över huvudet som ska tävla om si eller så länge” ska jag istället ta en glass/dricka en kopp te och sedan tänka/säga högt till mig själv: Tänk vad roligt hundträning är, man vet aldrig vad som kan hända och det finns alltid något kul att träna på. (Och man kan alltid avanmäla sig till tävlingen eller använda den som träningstävling och belöna mitt i).

8. Be om hjälp när det känns besvärligt. Varje gång jag ber mina duktiga, trevliga träningskompisar om hjälp så får jag några kloka ord och tips på vägen. De flesta människor älskar dessutom att ge tips (jag med!) så det är en winn – winn.

9. Konstatera att hundträning är svårt ibland och det är som det ska vara. Ibland svårt ibland lätt. Jag hade ju blivit sjukt uttråkad om det var för lätt!

10. Ta en paus om det kör ihop sig. Låt hundarna vila i några dagar, vila själv, gå ut i trädgården och låt mig förundras över naturens under – hur de små knopparna av scilla och tulpaner börja tränga upp ur jorden. Klappa på mig själv och hundarna. Sitt och drick te på trappan i solen och var tacksam över hur bra jag har det, vilka fina vovvar jag har som ger mig så mycket varje dag.

AMEN.