Vilken sommar det har varit här på sistone! Vi har inte orkat göra många knop. Totte ägnar dagarna åt att hitta olika bra, skuggiga viloplatser som han kan alternera mellan. Promenerat har vi gjort en liten stund på morgonen och lite längre på kvällen, mitt på dagen har det knappt gått att gå alls.

Några kvällar vid tio-snåret har jag tagit med hans sena middag (han får mat fyra gånger om dagen) och låtit honom jobba för födan. Han har faktiskt varit väldigt duktig och haft bra energi (den verkar just nu hålla i sig förutom när det är så där varmt förstås).

I går klippte vi ner en stor forsythia på tomten och grenarna låg kvar i olika högar. Jättebra tillfälle att kasta in några dummies och öva både linjetag, markeringar och närsök. Dessutom körde vi några dirigeringar åt höger och vänster och lite allmänt att kunna förflytta sig fot innan han får springa ut och hämta också. Jag lät honom hämta si så där 20 gånger under träningspasset som varade i ungefär tolv minuter. (Man får jobba snabbt så sent på kvällen för det är förvisso skönt och svalt men sjukt mycket mygg!) Så det blev ett väldigt effektivt träningspass. Och bra!

Tyvärr hade jag inte kameran med ut (det är rätt svårt att filma jaktträningen för antingen får ni se bara när han springer ut och letar eller avlämningarna, eller alltihopa men då på så långt avstånd att det blir ointressant…) men idag tog jag ett kort pass  efter morgonrastningen och filmade det.

Jag måste bara säga något om att Totte är sjukt smal nu :(. Han har gått ner jättemycket och väger bara 10 kilo, ska väga minst 12 – och är han ändå smal. Raset började när han började äta den här dietmaten som han äter nu. I början visste jag inte hur mycket jag kunde ge men nu får han så mycket som det går (han behöver ändå oftast gå ut och bajja mitt i natten) och då har han ökat lite men det räcker inte på långa vägar. Jag har fått förslag från veterinären på ett torrfoder som hon vill att jag ska kompletter med. Jag vet inte, men något måste ju göras för så här smal kan han inte vara… Eftersom han i övrigt mår bra just nu så drar jag mig så för att börja mixtra med fodret men jag inser ju att jag måste. Ville bara säga det. Så ni inte tror att jag svälter honom…

Förutom det som jag skriver i filmen att jag behöver träna på så måste jag ta en funderare på mina signaler (kommandon) när jag gör de olika skicken. Jag har samma signal på linjetag och markeringar och sedan har jag en annan på närsöket. På söket, som ju är ett zick-zacksök ut från mina sidor, har jag kommandot sök och så pekar jag åt ena sidan. Det är nog mest närsökssignalen som är lite obestämd. Jag ska nog ta och prata lite med min jaktcoach Elsa om det där. ;0)

Det här träningspasset gjorde jag hemma i trädgården, det vill säga i en väldigt enkel och störningsfri miljö. Jag har kommit på mig själv med att flytta ut diverse moment i alldeles för svår miljö för tidigt och då få ett halvdant resultat med lite för måga misslyckanden. Dumt. Så jag tänkte hålla mig i en enklare miljö ett tag. Fast ändå komma ihåg att inte göra det tråkigt lätt utan försöka förändra något litet i varje övning ändå. Det är en bra utmaning för mig – det är så lätt att göra repetition på repetition på exakt samma sätt. På så vis fastnar vi bara på samma steg och ingen ny inlärning sker.