I dag har vi varit  och tränat på GMBK för första gången på jättelänge. Vi tränade idag ihop med Cecilia och Klara, två agilityfreak, och det är alltid väldigt skoj.

Skojigast är att vi får alldeles gratis rätt häftiga störningar. För vi tränar så klart mitt på agilityplanen medan de andra tränar agility. Cecilia leder nog ligan när det gäller att belöna entusiastiskt…

 

Viktigaste lärdomarna idag:

1. Det går att jobba ”igenom” Totte, fast han inleder med extremt mycket pip i allt han gör, så att han sedan klarar att gå tyst i 15-20 meter fritt följ. Och då började vi med att han inte ens kunde ta ETT enda steg…

2. Jag ska värma upp ännu bättre med andra övningar innan jag går in i fritt följträningen, så han får en chans att både vänja sig vid både miljön med många tränande hundar OCH blåsa ur sig lite laddning (som handlar både om störningar och att han har hög energi).

3. Jag har tränat mycket jaktfot på promenaderna på sistone – och då är han alltid tyst. Den träningen hjälper på ett sätt till i att skapa tystnad i vanlig fot också. SAMTIDIGT så blir positonen i den vanliga foten bara sämre och sämre (i jaktfoten är det ju inte så noga och han ska titta rakt fram och inte på mig dessutom). Alltså behöver jag faktiskt teknikträna fritt följ litegrann nu – och tänka på NÄR jag belönar den även i uthållighetsträningen (när han går med fin attityd och kontakt, i en åtminstone hyfsat bra position).

4. Jag får inte börja med kedjeträningen när miljön är så svår och energin så hög som idag. Det är inte snällt. Och kedjorna behöver vara korta. (se punkt 2)

5. Jag tror Totte är genetiskt programmerad för agility. ;O) Vi körde lite tunnel och balansbom och sedan ställde jag honom på gungan och lät den dunsa i backen från väldigt låg höjd medan han fick äta halva sin middag som belöning… Han tycker allt det är så himla kul! Jag med. Jag måste nog börja med den där träningen på riktigt snart…

PS: Förresten, ni måste bara gå in och se den 5 sekunder långa filmen som Cecilias pudel Udo har på sin blogg, i det här inlägget om Göteborg Horse Show, hahaha… DS