Frivillighet är ju ett honnörsord i klickerträningen. Det innebär att vi vill att hunden ska komma på själv – genom att prova – vad det lönar sig att göra. Som tränare är det alltså min uppgift att belöna det jag vill ha.

Att följa efter är en väldigt viktig grundfärdighet för en valp. Följa-efter-träning är inte att träna det tävlingsmässiga fritt följ (fotgående) utan handlar om… att följa efter helt enkelt. Detta är viktig vardagsträning med andra ord!

Varför gör jag det här då? Jo:
• Jag vill att Totte ska gilla att hålla sig runt mig för då får jag bättre kontroll på honom.
• Det är en del av att stärka vårt ”vi” eller vår bubbla och alla övningar som stärker det är bra (kontakt!).
• Det stödjer inkallningsträningen (frivilliga ingångar! Läs mer i texten Inkallning i 25-graders värme).
• Det gynnar fritt följ – att komma in till mig ska ligga högt på listan.

Däremot handlar att följa efter inte så mycket om position. I den tidiga träningen så klickar jag för hans beslut att följa efter mig. I träningspasset som jag nu har filmat har jag flyttat klicket lite så jag belönar efter att han har tagit beslutet och är på väg. Ibland är jag lite väl snål och sen och vid något tillfälle så byter jag kriterium och klickar för att han sitter vid min sida eller för ögonkontakt (något som jag också vill att han ska ha högt på listan).

Så småningom kommer jag dock att använda det faktum att han går vid min sida till att sätta på kommandot ”gå här” som betyder att han ska gå bredvid mig i en friare form än fotgående. Kalasbra att ha i vardagen. Det här träningspasset har föregåtts av en del klick på vanliga promenader då han har följt efter mig samt av två tillfällen då jag har övat det mer koncentrerat. Det allra första träningstillfället finns på film i texten Valpträning 1. Man kan nog påstå att det har hänt en del sedan dess (två veckor sedan).