Dagen efter den katastrofalt dåliga träningen när Totte tog ett viltspår och försvann påbörjade jag operation inkallningshjärntvätt.

Inkallningsträning handlar om att välja bort (katten/spåret osv) och välja rätt (matte) och ju fler lyckade repetitioner desto bättre. Jag har en övning som jag brukar köra på mina inkallningskurser som är grym när det gäller att få till många bra repetitioner på kort tid, som jag kallar Triangeln.

Den går till så att du tänker dig en triangel, där du står i ena hörnet, din hund med en medhjälpare i det andra och till det tredje hörnet kastar du en boll. Sedan höjer jag kriterierna i ungefär tio steg.

Några saker att tänka på i den här träningen är:

– Pausa emellanåt. (Det är jobbig träning för hunden!) Efter pasusen återvänder du till samma kriterienivå som du var på innan du pausade.
– Höj kriterierna så fort det går men ha fingertoppskänsla, tvekade den lite att vända på en nivå så stanna kvar tills du ser att tvekan försvinner innan du höjer.
– Låt hunden springa efter och ta bollen med ojämna mellanrum.
– Belöna riktigt bra varje gång men EXTRA bra så fort hunden klarat en kriteriehöjning.

Med Toots, som ju är en rätt så erfaren hund, snart tre år, så handlade den  här träningen rätt så mycket om att påminna honom om vad inkallningen är, eftersom han tillfälligt ”glömt” det :O). (Läs: Det har lönat sig att misslyckas för många gånger – förstärkningen att jaga katt och spåra vilt har varit så stor). Alltså gjorde jag nästan bare en repetition på varje nivå (som lyckades) och gick sedan vidare. Många av de hundar som jag har haft på kurs klarar det också, men det beror lite på hur föraren jobbat med hunden innan (om du har en inkallning som aldrig funkar så behöver du jobba på flera fronter samtidigt för att få med dig hunden).

Och här kommer alla stegen på film. Eftersom det är så många steg är filmen lång (5 min) men den är förhoppningsvis pedagogisk och värd att se om du vill ha tips på en rolig och bra övning… :0)

 

Några noteringar:

Jag har långlina på Totte eftersom jag inte vill att han ska få chansen att springa på vilt eller ta ett spår etc. Jag använder alltså inte den här för att hindra honom att springa mot bollen. Det är inte hela världen om han skulle ta bollen ”fel” någon gång. Då är det bara att göra om på en lättare nivå.

Jag låter inte Totte springa frivilligt på bollen eller från medhjälparen eftersom stadga vid sitt är heligt för mig (markeringar och sitt vid uppflog i jakten). Men det är alltså inte fel att låta hunden springa direkt på signalen ”jag kastar bollen” – om du brukar låta hunden göra det, tvärtom!

Den här inkallningsövningen är inspirerad av Kathy Sdao som jag gick kurs för för flera år sedan.