Jag försöker samla kraft till att blogga om något men allt känns tämligen ointressant… så jag bestämde mig för att bara ta något i högen och sätta igång.

Min lilla hjärna är ovanligt stilla så jag tänkte be om hjälp. Jag behöver nämligen ett ord. Temat är fjärrskiften.

Jag insåg ju för ett tag sedan att Tottes sitt från stå inte är bra. Trots att jag tänkte på det vid inlärningen så har det på något märkligt vis blivit så att han fäller in baken och därmed rör baktassarna framåt. Det är extra klurigt eftersom han faktiskt oftast flyttar framtassarna bakåt först men sedan så fäller han blixtsnabbt ner rumpan och då har baktassarna flyttats flera centimeter fram. Baktassarna ska vara helt stilla i alla skiften.

Nu har jag tagit fram ett bättre sitt från stå, frivilligt. Jag har shejpat honom in i tänket att backa och sedan sätta sig. Först fick han backa flera steg och sedan har jag minskat antal steg successivt. Nu är vi på stadiet att han oftast rör baktassarna lite bakåt men sedan backar han liksom in i sättandet med frambenen. Och ibland har vi fått till stilla bakben och bara backandet med frambenen.

Då började jag sätta på kommandot igen. Tidigare använde jag sitt. Men jag inser nu att det inte går. För jag använder sitt flera gånger om dagen i vardagen och då betyder sitt att fälla in baken och alltså kliva framåt med bakbenen. Så när jag började lägga på sitt i fjärren nu så ändrade han omedelbart rörelsemönster och satte sig så som han brukar i vardagen.

Jag behöver alltså ett nytt ord.

Just nu använder jag dessa ord i fjärren:

Stå från ligg: RES

Ligg från stå: LÄGG

Sitt från ligg: UPP

Stå från sitt: STÅ

Sitt från stå: ???

Ligg från sitt: NER

Jag behöver alltså ett ord som betyder sitt från stå. Gärna något hyfsat logiskt… Annars skulle jag ju kunna döpa det till lampa, typ. Jag funderade ett tag på SÄTT men det är för likt SITT. Totte förväxlade faktiskt ligg och sitt (!) tills jag bytte ut i mot ä och nu säger lägg. Ä:et i lägg är dessutom väldigt likt ä:et i sätt.

Någon som har en idé?