Jag tänkte tillfälligt omvandla bloggen till boklåda vid lämpliga tillfällen under sommaren (då man ju ska ligga i en hängmatta och läsa :)), och komma med lite tips på (hund)böcker som jag gillar. Det går i vågor, men jag läser en del, och har ofta flera böcker på gång samtidigt. Alltid någon eller några hundböcker så klart.

Jag tröttnar tyvärr vädligt ofta på hundlitteraturen och orkar inte alltid läsa klart. För hur kunnig man än anser sig vara på ämnet hund, så måste man också ha ett språk som gör att texten flyter. Det måste finnas en röd tråd, en begriplig uppställning av det man vill säga och gärna en ton i språket som är kryddad med lite humor och självdistans. (En bra redaktör kan för övrigt göra underverk!) Dessutom bör innehållet i en hundbok vara paketerat på ett tilltalande sätt. Man behöver med andra ord en grafisk formgivare som kan förstärka innehållet och som lockar mig att vilja läsa mer.

Har en bok allt det där – med utångspunkt i kunskapen – så är det en bra hundbok, tycker jag.

De senaste veckorna har jag läst Åsa Jakobssons bok Vardagslydnad med klicker. Åsa har företaget Åsas hundar och driver Canis avdelning Skåne. Hon är alltså en kollega så visst hade det varit jobbigt om jag inte hade gillat hennes bok ;o). Men då hade jag helt enkelt undvikit att skriva om den…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Åsa har ett väldigt trevligt språk, hon skriver lätt och ledigt, kommenterar ibland sig själv med finurliga parenteser och glada utropstecken och gör det ibland svåra väldigt enkelt. Jag möter hela tiden männsikor som tycker att det här med klickerträning verkar vara svårt och krångligt och som blir osäkra alternativt förvirrade av den terminologi som används av initerade ”klickare”. Åsa guidar lätt och ledigt genom termerna och med avstamp i forskningen översätter hon tänket bakom klicketräning till exempel från vardagen.

Boken har en vänlig och tilltalande layout, kanske en aningen för glättig för min personliga smak, men den ger onekligen ett positivt intryck. Och den har vädligt fina bilder med trevliga bildtexter. Foton som dessutom- nästan alla – är tagna av Åsa själv. (Vilket gör mig lite impad!)

Boken är uppdelad i två delar. Den första delen handlar om teorierna bakom arbetssättet, vad klickerträning är, hur man kan planera sin träning, några grundläggande färdigheter med mera.

Den andra delen tror jag först enligt innehållsförteckningen heter ”Ta hand om din hund – hantering”. Detta gör mig förvirrad. När vi i hundvärlden talar om hantering så menar vi ju den typ av hantering som handlar om att klippa klor, kolla öron och tänder, kunna lyfta hunden osv. Ska hon ägna hela resten av boken till det undrar jag förvånat! Men det visar sig att det är det första kapitlet i del två som heter Ta hand om din hund – hantering. Det är alltså inte en övergripande rubrik för hela delen.

Det som utmärker del 2 är att kapiteln utgår från konkreta problem som jag tror varje hundägare kan känna igen sig i – och så talar Åsa steg för steg om hur du kan lösa dem ”klickervägen”. Den andra delen handlar alltså om att hälsa fint, gå i koppel, inkallning osv. Båda delarna i boken är intressanta och bra och jag tror det är klokt med en uppdelning där de konkreta övningarna kommer för sig.

Åsa prackar inte på sina läsare att klickerträning skulle vara frälsningen och bäst i alla lägen, istället håller hon öppet för varianter samtidigt som hon tydligt talar om varför hon gör som hon gör. Först på sidan 26 deklarerar hon: ”Detta är en klickerträningsbok. Alla mina upplägg bygger på klickerträningens grundprinciper.”

Boken ger en känsla av att Åsa använder sig mycket av sunt förnuft och att hon står stadigt med stövlarna i den skånska myllan. Den som läser Åsas blogg vet dock att hon förvisso är förnuftig men också väldigt väl påläst och bevandrad i dagens forskning kring hund.

Jag är så glad för den här boken, eftersom jag nu ÄNTLIGEN har fått en bok att rekommendera till alla grannar, vänner, arbetskamrater, släktingar osv som ”bara” har hund som familjemedlem men som ändå vill träna vettigt. Jag kommer definitivt ha den med på alla framtida vardagslydnadskurser och rekommenderar den även till valpkurser!