Jag har börjat flytta ut luktdiskrimineringen till olika miljöer. För en vecka sedan var jag för första gången på fem månader i en annan miljö än hemma och tränade och jag släpade då med mig lite nydiskade bestick. Jag slängde ut dem i en hög som jag brukar och släppte fram Totte.

Totte var klart störd av miljöbytet och hade mycket högre stressnivå än hemma. När han inte omedelbart hittade det bestick som hade min doft (det råkade ligga i mitten och han gick bara runt det och nosade på de andra) så blev han frustrerad, började pipa och plockade upp ett bestick. Jag tog det, lät honom nosa igen men samma sak upprepade sig. Då bröt jag och la ut det doftande besticket ”i cirkeln” och då tog han det rätta.

Efter en liten tankepaus så gjorde jag om det och nu plockade jag fram hans bästa belöning – rå mat – och det fick honom helt fokuserad och tyst. Efter det tog han rätt varje gång.

Så i går var det dags att åka och träna i samma lokal igen. Denna gången hade jag med mig filmkameran.

Det finns fortfarande en liten förhöjd stressnivå på honom – det märker man när jag låter klicket vänta för att se om jag kan få en mer markant markering (frysa lite längre med nosen). Men han väljer klockrent och trots den ovana platsen och trots fler störningar med fler hundar i lokalen osv.

Jag tänker bara fortsätta på samma sätt och jag får inte glömma att om jag lägger besticken i en mer osorterad ”högformation” så ska jag även lägga dem i mitten. Dessutom så vill jag att han, om de ligger på rad, vänjer sig vid att gå ända ut på kanten och nosa på den första när han börjar. Det gör jag bland annat genom att lägga det doftande besticket först, så han lär sig att det lönar sig att gå ut i kanten.

Det var Cecilia som fick mig att börja med att belöna med hans råa, kladdiga mat (som jag har i en liten burk). Hon har alltid små burkar med sig både på promenad och vid annan träning. Jag har haft lite svårt att hitta det där godiset som Totte ”vill dö för” – han gillar allt godis lika bra verkar det som. Men sedan jag började med den råa maten så har jag bland annat förbättrat inkallningarna med säkert 10-procent, så de är 95-procentiga. :)