För ett tag sedan var jag och Totte på massagekurs arrangerad av Djurklinikerna med Annika Falkenberg. Annika jobbar som fysioterapeut på Djurklinikerna i Kållered och driver även det egna företaget Hundverkstan.

Dacke har gått hos Annika i flera år och tack vare hennes behandlingar håller vi styr på hans muskelproblem och mer därtill. Han är faktiskt riktigt fin i kroppen nu. Men Tottes kropp känner jag inte så bra, den är ju minst sagt annorlunda från Dackes, en cocker och en rottweiler har rimligtvis inte samma slags svaga eller starka punkter…

Så när den här lilla tretimmarskursen dök upp så tänkte jag att det var ett strålande tillfälle att lära känna Tottes kropp lite mer.

Det som sticker ut med Annikas behandlingssätt är hur hon verkligen KÄNNER på hunden. Med lätta fingrar går hon igenom hunden och hittar knutor och stopp i ”systemet” som hon löser upp med lätta tryck (i ungefär 10 sekunder) som gör att blodet kan flöda fritt i muskeln igen. Dacke brukar alltid vara rund och go när han går ifrån ett massagetillfälle – muskler som det varit syrebrist i har blodfyllts och svällt upp igen.

En gång var jag på en helgkurs i hundmassage där hela helgen gick ute på att vi skulle lära oss fem olika grepp. Idén vara sedan att använda de här greppen i en bestämd ordning och följa musklerna enligt ett schema. Behöver inte vara fel så klart, men för mig har det blivit en riktig aha-upplevelse när jag har sett Annikas arbetssätt (och försökt praktisera det själv). Det är först när jag sett hur hon jobbar som jag, som är en novis i detta sammanhang, förstått skillnaden på att verkligen känna vad man har under fingrarna och på att massera i största allmänhet.

En gång gick jag en målarkurs (jag är urusel på att teckna) där vi fick uppgiften att teckna mellanrummen istället för objekten vi hade framför oss. När jag började teckna mellanrummet mellan ett träd och tornet i det slott som kursen höll till på så blev plötsligt teckningen en bild av ett slott och ett träd. Det var helt revolutionerande. Plötsligt kunde jag teckna (nåja, men…).

På massagekursen gick Annika noga igenom ett stort hundskelett och sa ”hitta benen i kroppen på din hund, så hittar du också musklerna”. Så där satt vi och kände efter knölar och böjar i skelettet och först när vi visste mer om var allting sitter i benväg så kunde vi börja känna på ”mellanrummen” och där fanns det (oftast) muskler. Och vid benen var musklerna fästade. Detta var nästan den övning som var den största aha-upplevelsen för mig. Genom att förstå skelettet och känna det, så kunde jag gå vidare och förstå och känna muskulaturen.

Vi fick också hitta en spänd muskel och en avslappnad och jämföra skillnaderna (den var stor!). Annika berättade lite om hur hon arbetar med syreväxling och gav också exempel på ”gåträning” som alla kan göra med sin hund, för att de ska lära sig att belasta sin kropp rätt och bygga muskler på rätt ställe.

För den som vill lära mer så rekommenderar jag Annikas bok ”Friskvårdens grundstenar för valpar & unghundar” som går lika bra att applicera på vuxna hundar även om det så klart är optimalt att ha tänkt rätt från början. Boken går att köpa på Annikas hemsida och där kan man också hålla utkik efter fler kurstillfälllen.