Åh det betyder nog allt för att hundträningen ska bli bra och rolig att man har bra träningskompisar!

Jenny och Elsa har i dag mycket tålmodigt servat mig i min träning av Totte medan jag själv är en ganska dålig träningskompis än så länge. Problemet är att jag inte har varit systematisk i min burträning med Totte och jag har heller inte tränat på att lämna honom i bilen.

Någonstans på ett tidigt stadium, faktiskt över en natt i princip, så utvecklade Totte en fullkomligt hysterisk reaktion, som jag närmast skulle vilja beskriva som klaustrofobisk, så fort jag stängde buren på grinden eller lämnade honom i bilen. Det är inte lite pip och skall av missnöje utan det är en valp som kastar sig på gallret SKRIKANDE och ylande och han hetsar sig själv till oanade höjder.

Jag vet att det finns dem som då säger ”låt honom skrika klart” men jag är inte människa att fixa det. Jag mår så fruktansvärt dåligt av det så det är helt enkelt inte ett alternativ. Och jag vill verkligen tro att det måste gå att lösa på ett mer intelligent sätt!

Jag har istället bestämt mig för att försöka med klassisk betingning. Jag vill helt enkelt ändra på hans känsla som jag nu gissar är rätt olustig och med stort inslag av stress. Problemet med klassisk betingning är att det tar tid. Vi får väl se om jag har några träningskompisar kvar till sommaren…

Nu sitter jag tillsammans med honom i hans säng alternativt vid hans bur och matar honom i princip konstant medan han tittar på de andra som tränar. Eller så ber jag någon snäll människa som har en bra burtränad hund att göra det. Under dagens träning så kom jag i alla fall så långt att han inte började pipa när jag slutade mata; han kunde i korta stunder titta på hur Elsa och Diesel tränade utan pip.

I nästa vecka ska jag ha avslutning på en kurs där det bara är ett fåtal elever med och vi ska vara inomhus. Jag tänkte försöka få med mig någon (någon som anmäler sig frivilligt ;-)?) som kan träna burträning med Totte hela dagen och även ta med märgben som han kan gnaga på bakom stängd burgrind. Jag tror stenhårt på mängdträning i det här fallet – jag hade gärna åkt på en veckokurs där jag bara hade tränat detta.

Han får all sin mat i buren hemma, när jag tränar båda hundarna inomhus så sitter han jättefint och väntar i sin säng medan jag tränar Dacke så det finns hopp.

Han är ju en pip- och skallhund så ovan beskrivna panikbeteende blandas med ”vanligt”pip. Därför tror jag mycket på att arbeta mycket med pipandet i alla andra situationer. Om detta har jag skrivit förut här.

För övrigt så var dagens träning fantastiskt lyckad och Totte var kalasduktigt och rolig att jobba med. Elsa har filmat så jag ska klippa i hop vilka övningar vi gjorde och hur vi arbetade med kriteriesättning. Som sagt, utan Jennys och Elsas fantastiska engagemang hade det blivit nada, jag hoppa kunna bjuda tillbaka snart!

Lovar att lägga ut film och beskriva arbetssättet inom jättesnar framtid, typ i morgon.